Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десетки хиляди граждани на Словакия протестираха с искане за предсрочни избори

Нови протести са насрочени за днес в Словакия заради убийството на журналиста Ян Куцияк, който разследваше евентуални връзки между управляващите и италианската мафия. Демонстрации се очакват в 34 града в Словакия и 25 в чужбина.
В петък в общо 35 града в страната, но и в чужбина, се проведоха най-масовите протести след падането на комунистическия режим от власт. По неофициални данни, антиправителствените митинги вчера са събрали над 60 000 души. Въпреки оставката на премиера Роберт Фицо, протестиращите настояват за предсрочни избори и за независимо разследване на убийството на журналиста.

Преди няколко месеца не можехме да си представим, че министърът на вътрешните работи Роберт Калиняк  и премиерът Роберт Фико - двамата с най-много власт в държавата, биха могли да си подадат оставката! Това се случи вчера и ние казваме - не е достатъчно!, заяви един от протестиращите.

Организаторката на митинга в Братислава Каролина Фарска каза пред множеството, че лидерите на коалицията се държат за властта, за да прикрият всички корупционни скандали.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна