Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Журналист сравни назначаването на Зелмайер с идването на Сталин на власт

Журналистът от в-к „Либерасион“ Жан Катремер определи като „политически пуч“ назначаването на Мартин Зелмайер на поста „генерален директор“ на Европейската комисия. 
Пред „ Хоризонт“ Катремер сравни този случай с идването на власт на Сталин в СССР след смъртта на Ленин. Според него, генералният секретар на Европейската комисия Мартин Зелмайер не е имал статут, за да кандидатства директно за поста, а е трябвало преди това да мине процедура за заместник-генерален секретар, която е била опорочена:
"Когато се освобождава поста на заместник-генерален секретар, което е станало в края на януари, се обявява конкурс за позицията. Набирането на кандидатурите продължава поне 10 работни дни, като трябва да има няколко кандидати, сред които задължително поне една жена. И аз открих, че на практика е имало само двама, от които единият Клара Мартинез, негова заместничка в кабинета. Едва набирането на кандидатури приключва и Мартинез оттегля своята. Така Зелмайер остава единственият кандидат за поста".
По-късно Зелмайер става от заместник-генерален генерален секретар буквално за една минута, твърди още Катремер.
Случаят с назначаването на Мартин Зелмайер беше и обект на дебати в пленарната зала на Европейския парламент, като изказванията на евродепутатите бяха изключително критични. Пред „Хоризонт“ евродепутатът от Европейската народна партия Ален Ламасур каза обаче, че не одобрява намесата на Европарламента в този случай:
"Мисля, че назначението на генерален директор е в прерогативите на председателя на Комисията и дори бих казал, вътрешен въпрос за комисията. Процедурата е малко учудваща - в смисъл, че в рамките на няколко минути  г-н Зелмайер бе назначен за заместник-генерален секретар, а после - за генерален секретар. Ако има такъв проблем, той трябва да се отнесе към съда. Не се чувствам много комфортно от това, че Европейския парламент се намесва във вътрешните работи на Европейската комисия".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна