Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът на Китай Си Цзинпин преизбран единодушно за втори петгодишен мандат

Си Дзинпин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Общокитайското събрание на народните представители избра единодушно, без нито един глас „против“ или „въздържал се“, президента Си Цзинпин за втори петгодишен мандат начело на страната.

За вицепрезидент бе избран близкият съюзник на Си - Ван Цишан.

На церемония в Големия народен дворец в Пекин 64-годишният Си Цзинпин се закле да работи за изграждането на велика социалистическа модерна страна. 

Преди по-малко от седмица конституцията на Китай беше променена, за да даде на президента право на неограничен брой мандати.

Преизбирането на Си със 100% от гласовете 2970-те депутати показва допълнителното укрепване на властта му. Той става най-влиятелният лидер на Китай след Мао Цзедун, коментират световни медии. 

Си Цзинпин, който бе единственият кандидат за президент, подобри резултата от първото си избиране през 2013 г., когато един депутат гласува против и трима се въздържаха (т.е. одобрение от „едва 99,88%“), отбелязва АФП.

Новият вицепрезидент Ван Цишан (69 г.), се представи малко по-зле - с един глас „против“. Той си спечели някои врагове, когато бе начело на дисциплинарната комисия на управляващата компартия - основен орган за борба с корупцията.

Освен с чисто почетните функции на вицепрезидент, Ван, който е добър англофон, може би ще бъде натоварен с трудните отношения с Америка на Доналд Тръмп.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени