Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Москва гони 23-ма британски дипломати, закрива Британския съвет

| обновено на 17.03.18 в 12:41
Британският посланик в Москва напуска руското Министерство на външните работи с официалния отговор на Русия на британските мерки по случая "Скрипал".
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия обяви за „персона нон грата“ 23-ма британски дипломати като реципрочна мярка за експулсирането от Лондон на същия брой руски дипломати.

Москва отменя и разрешението за откриване и функциониране на генерално консулство на Великобритания в Санкт Петербург.

За отговора на Москва е уведомен посланикът на Великобритания Лори Бристоу, който беше повикан на разговор в руското външно министерство. 

Руската страна прекратява и дейността на Британския съвет на територията на Руската федерация във връзка с неговия неизяснен статут.

В нотата, връчена на посланик Бристол, се посочва, че тя е „ в отговор на провокативните действия на британската страна и недоказаните обвинения към Руската Федерация във връзка с инцидента в град Солсбъри на 4 март“.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви: 

"Предупреждаваме британската страна, че, в случаи на по-нататъшни враждебни действия срещу Русия, руската страна си запазва правото да предприеме и други ответни мерки".

Лори Бристоу заяви, че отравянето на Скрипал и дъщеря му във Великобритания е атака срещу международните ценности, предаде Асошиейтед прес.

„Винаги ще правим това, което е необходимо, за да защитим себе си, съюзниците си и ценностите си от подобна атака, която е не само срещу Великобритания, а срещу основаната на правила международна система“, заяви Бристоу на излизане от руското външно министерство.

От британското външно министерство заявиха, че са очаквали подобен отговор от Русия. Според Форин офис, Москва все още дължи обяснение за действията си и трябва да изпълни международните ангажименти. 





Скандалът се разрази, след като Лондон обвини Москва, че стои зад отравянето с нервнопаралитично вещество на бившия двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му. 

След телефонен разговор между британския премиер Тереза Мей и председателя на Европейския съвет Доналд Туск снощи стана ясно, че ЕС ще отправи ясно послание за аферата „Скрипал“ по време на срещата си на върха идната седмица. 

Организацията за забрана на химическите оръжия съобщи по-рано, че вече проучва информацията за веществото от групата „Новичок“, което според Лондон е използвано срещу Скрипал и дъщеря му Юлия.

Москва твърди, че СССР и Русия никога не са имали програма за разработване на бойно отровно вещество „Новичок“ и че няма нищо с атаката в Солсбъри.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна