Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Професорът по медийни комуникации в университета във Виена Роланд Буркарт:

Австрийците очакват от обществените медии повече забавление

Без таксите обществените медии биха били значително отслабени

Снимка: ЕПА/БГНЕС

„За“ или „против“ таксите за радио и телевизия? Този спор не е патент само на Швейцария, която наскоро проведе референдум по темата, но и в Австрия.

Обществената медия в Австрия ORF се финансира от една страна с такси, събирани от всички граждани на страната (които в отделните провинции варират и са в размер на около 300 евро годишно), а от друга - от рекламни приходи. През последните седмици набира скорост дискусията дали таксите да бъдат отменени. 

Темата отдавна е водеща за бившата опозиционна крайнодясна Партия на свободата. Днес тя е част от управляващата коалиция и темата отново влезе в дневния ред.

Лидерът на партията Хайнц-Кристиан Щрахе, който е и вицеканцлер в кабинета, наскоро поднови кампанията си за отмяна на таксите, очерта контекста на споровете австрийският професор по медийни комуникации в университета във Виена Роланд Буркарт в интервю за предаването „Събота 150“.

Щрахе настоява финансирането на обществената ORF да става през бюджета. „Ние сме „за“ обществените медии. Искаме те да са добре финансирани. Но искаме също така, обществените медии да спазват принципа на обективността и независимата журналистика и да не допускат тенденциозност в отразяването на политическия живот", подчертава вицеканцлерът.

„Имаме категоричното изявление на правителството, че целта не е пълната отмяна на таксите. И въпреки това - министрите в кабинета от Народната партия на канцлера (Себастиан Курц), са предимно млади хора и не си дават сметка какво би означавала отмяната на таксите за радио и телевизия“, казва проф. Буркарт.

Той е оптимист, че таксите ще бъдат запазени, но при всички положения предстои сериозна дискусия по въпросаПо думите му част от тази дискусия е например дали огромният архив на обществената медия, още от годините преди появата на частните медии, трябва да им бъде предоставен за ползване като национално богатство.

Без таксите обществените медии биха били значително отслабени, категоричен е проф. Роланд Буркарт: „Те представляват почти половината от финансирането им. Приходите от реклама не са константа, напротив, те спадат с всяка изминала година. Всеки трус в рекламния бизнес неминуемо се отразява и на финансирането на обществените медии.“

„Като цяло не бих казал, че в Австрия има някакъв особен интерес към медийния живот. Дискусията, за която говорим с вас, за много хора просто не е интересна и те не я следят. Но от друга страна, най-общо казано, австрийците не са доволни от ORF. Причината е много прозаична - според тях обществената медия не предлага достатъчно забавления“, изтъква още австрийският професор.

„Нивото на обществената медия е прекалено високо, за някои дори елитарно. За това в момента ми е много трудно да предвидя какъв резултат би имал евентуален референдум за това дали да се отменят таксите за радио и телевизия“, казва той.

Неотдавна проведено изследване на Европейския съюз за радио и телевизия EBU показа, че доверието в обществените медии се завръща. Запитан дали това важи и за Австрия, проф. Буркарт коментира, че данните са релевантни за Австрия и прави впечатление, че в критични ситуации броят на радиослушателите и на зрителите на ORF значително се увеличава.

Цялото интервю може да проследите в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна