Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тереза Мей: В идните дни с нашите партньори ще обмислим следващите стъпки спрямо Русия

| обновено на 17.03.18 в 18:14
Тереза Мей
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Тереза Мей заяви в отговор на обявеното днес от Москва експулсиране на 23 британски дипломати, че това не променя същността на въпроса и че руското ръководство носи вина за опита за убийство на двама души на британска земя. По-рано през седмицата от Лондон бяха изгонени 23 руски дипломати по случая "Скрипал".

Във все по-задълбочаващата се дипломатическа криза между Лондон и Москва, Тереза Мей не бе изненадата от ответната руска реакция. Говорейки на форум на нейната Консервативна партия, тя изтъкна, че този "акт на руска агресия е пълна антитеза на либералните и демократични ценности в Обединеното кралство":

"Русия е тази, която е в явно нарушение на международните закони и конвенцията за химическите оръжия. Днес повтарям, че нямаме никакъв спор с руския народ. Много руснаци направиха тази страна свой дом. А тези, които спазват нашето законодателство и дават своя принос за нашето общество, винаги ще бъдат добре дошли."

Още преди да последва реципрочното експулсиране на дипломати, Великобритания оповести, че е готова за втора фаза от наказателни мерки. Най-вероятната следваща стъпка е изгонването на руския посланик от Лондон.

В понеделник на срещата на външните министри от ЕС ще бъде обсъдена британско-руската криза, която започна, след като Великобритания обвини Кремъл в участие в опита за предумишлено убийство с нервнопаралитичен газ на бившия шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в град Солзбъри.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени