Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия отговори на ограничителите мерки на Лондон заради покушението срещу Сергей Скрипал

Мария Захарова: Нито Русия, нито Съветският съюз са разработвали химическото вещество "Новичок"

| обновено на 17.03.18 в 19:09
Мария Захарова
Снимка: www.mid.ru

Русия официално отговори на въведените от Лондон ограничителни мерки срещу Москва заради покушението на британска земя срещу бившия разузнавач Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.

В деня за размисъл преди утрешните президентски избори в Русия руското министерство на външните работи обяви, че на 23 британски дипломати в Москва е дадена една седмица да напуснат страната. Толкова са и руските дипломатически служители в Лондон, които по-рано през седмицата бяха обявени за персона нон грата на острова.

Освен това руските власти оттеглиха решението си за откриване на британско генерално консулство в Санкт Петербург и обявиха прекратяване на дейността на британския съвет, с аргумента, че статутът му е неясен. Съответната нота беше връчена във външното министерство на посланика на Великобритания в Москва Лари Бристоу, който заяви:

"Ние винаги ще направим нужното, за да се защитим, да защитим и съюзниците, и ценностите си от подобно нападение."

А говорителят на руското Министерство на външните работи Мария Захарова каза:

"Предупреждаваме британската страна, че в случай на по-нататъшни враждебни действия срещу Русия, руската страна си запазва правото да предприеме и други ответни мерки."

В ефира на телевизия "Русия 24“ Захарова каза още, че в Съветския съюз и Русия никога не са правени изследвания за разработването на  химическо вещество под кодовото име "Новичок". И посочи като най-вероятен източник на химикала Великобритания, Словакия, Чехия и Швеция, където през 90-те години се правели интензивни изследвания на вещества от проекта "Новичок".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна