Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Путин печели изборите в Русия с над 76%, сочат неокончателни резултати от ЦИК

| обновено на 19.03.18 в 04:23
Снимка: ЕПА/БГНЕС



Владимир Путин печели категорично президентските избори в Русия със 76,65% подкрепа, сочат данни на Централната избирателна комисия при преброени 99 на сто от подадените бюлетини. Подкрепата за Путин се оказа по-голяма, отколкото прогнозираха социолозите. Така той си осигури четвърти президентски мандат и ще остане в Кремъл до 2024 г.

Втори в надпреварата финишира кандидатът на Комунистическата партия Павел Грудинин с близо 12%, а трети - лидерът на Либерално-демократическата партия Владимир Жириновски с малко под 6 на сто.

Владимир Путин имаше кратка среща с журналисти в щаба си, на която каза, че ще мисли за евентуални промени в правителството след започването на новия си мандат.

Той категорично отхвърли обвиненията на Великобритания за връзка на Русия с покушението срещу бившия разузнавач Сергей Скрипал. И обясни, че ако Скрипал и дъщеря му Юлия бяха поразени с бойно вещество, то те щяха да починат на място. По думите му, всеки здравомислещ човек разбира, че едно подобно действие от страна на Русия е немислимо в навечерието на президентските избори и на световното първенство по футбол. Същевременно той изрази готовност за съдействие при разследването на престъплението, като подчерта, че "за целта трябва да бъде заинтересована и другата страна".

По-рано хиляди хора се събраха на Манежния площад до Кремъл, където започна концертът "Русия, Севастопол, Крим", посветен на четвъртата годишнина от присъединяването на Крим към Руската федерация. На този ден преди четири години беше подписан договорът, с който Крим и Севастопол станаха част от Руската федерация. Референдумът за отделяне от Украйна беше произведен два дни по-рано - на 16 март. На концерта се появи победителят в президентските избори Владимир Путин, който благодари за подкрепата с думите:

"
В нашата работа няма да се ръководим от някакви текущи конюнктурни съображения. Ще мислим за бъдещето на нашата велика родина, за бъдещето на нашите деца. Действайки така ние безусловно сме обречени на успех. Много ви благодаря. Нека заедно се захванем за мащабната работа в името на Русия! Благодаря", заяви Владимир Путин.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна