Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емил Радев: Никой от ЕК не ни притиска за въвеждането на Истанбулската конвенция

Георги Пирински: Правителството постъпи по безотговорен начин за конвенцията

Емил Радев
Снимка: http://emilradev.eu

Никой от Европейската комисия не е тръгнал да ни притиска за въвеждането на Истанбулската конвенция. Българското правителство няма да въвежда без съгласието на обществото нови правни норми, заяви в интервю за предаването „Неделя 150“ на програма „Хоризонт“ евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев. 

Той изясни каква е целта на документа: „Истанбулската конвенция не налага признаване на еднополови бракове. Конвенцията не изисква от държавите-членки в училищата да има специално обучение по полова идентичност. Никъде не се заявява въобще за никакви други полове и така нататък“.

Според Радев основната цел на конвенцията е предотвратяване на насилието над жени. „Европейската народна партия е партията, която винаги е отстоявала да се спазва принципа на пропорционалността, тоест въпросите за семейното право, брака, съжителствата и така нататък да се решават от държавите-членки и ние винаги сме защитавали този принцип“, каза евродепутатът.

Радев съобщи, че съвсем наскоро в Комисията за правни въпроси се разисквало задаването на устен въпрос по регламента Брюксел 2А. „Това е регламент, който касае брака, касае родителската отговорност, семейните отношения. Именно ние не позволихме съвместните съжителства, които обикновено са еднополовите съжителства, да влязат в обхвата на този регламент“, каза той.

Но Партията на европейските социалисти вкарала този дебат отново на дневен ред. „ПЕС гласува устен въпрос, който да се разгледа в пленарна зала, за въвеждане в обхвата на този регламент именно съвместните съжителства, което ние смятаме, че е недопустимо“, обясни Емил Радев.

Снимка

Евродепутатът от БСП Георги Пирински заяви пред „Хоризонт“, че българското правителство и политическото мнозинство са постъпили по един безотговорен начин по отношение на Истанбулската конвенция.

„В самото правителство имаше 8 души, които гласуваха против… нямаше никаква предварителна подготовка по един въпрос, който е ясно, че възбужда въпроси, страхове и изисква най-внимателна преценка“, мотивира се Пирински. 

Той обясни колко по-предпазливо е действала Гърция: „На 27 март предстои ратифициране на Истанбулската конвенция от гръцкия парламент след 2-годишен период на внимателна преценка на законодателството, на изясняване на въпросите около нея. Очаква се всички гръцки политически партии да гласуват „за“, с изключение на крайнодясната партия“.

Според Пирински не трябва да се допуска това истеризиране на самите проблеми. „Ратификацията съвсем не означава някакво механично приложение, страната продължава да бъде съотговорна за начина, по който се прилагат едни или други текстове“, каза той.

Цялото интервю с Георги Пирински и Емил Радев можете да чуете от звуковия файл.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна