Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Путин традиционно гласува рано сутринта в сградата на Руската академия на науките

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия избира днес президент на страната за следващите шест години. Кандидатите са общо осем, но безспорен фаворит е действащият държавен глава Владимир Путин.

Въпросът е не кой ще е новият президент на Русия, а с какъв процент подкрепа Владимир Путин ще си осигури четвърти мандат. И каква ще бъде избирателната активност.

Путин традиционно гласува рано сутринта в сградата на Руската академия на науките на столичния Ленинградски проспект. Лидерът на Комунистическата партия и втори в сондажите Павел Грудинин също упражни правото си на глас в селскостопанското предприятие в Подмосковието, където живее и работи.

За първи път избирателни участъци бяха отворени на територията на Крим и Севастопол, които бяха присъединени към Русия на днешния 18 март преди четири години. Украинската полиция допусна в сградата на руското посолство в Киев само дипломатите, но не и руските граждани, които искаха да гласуват там. Тази мярка беше огласена още в петък от украинския министър на вътрешните работи Арсен Аваков.

Гласуването започна късно снощи в най-източните части на страната и ще приключи в 20ч. българско време в най-западния район – Калининградска област. Скоро след това се очакват и първите прогнозни резултати. Официалните трябва да бъдат публикувани до 3 април.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени