Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германският журналист Денис Юджел разкритикува политиката на Меркел към Анкара

Германският журналист от турски произход Денис Юджел, който неотдавна беше освободен от затвор в Турция, разкритикува политиката на правителството на канцлера Ангела Меркел към Анкара, предаде ДПА.

Юджел, който още през февруари беше обвинен от турските власти в пропаганда в полза на терористична организация, благодари на германското правителство за подкрепата, докато е бил в затвора, но допълни, че правителството на Меркел "два пъти е предало всички прогресивни и демократични сили в Турция". За първи път, според него, това е станало през 2005 година, когато е станало ясно, че Турция няма да стане членка на Евросъюза, независимо какво ще направи. Вторият път е бил при посещението на Меркел при турския президент Реджеп Тайип Ердоган в разгара на кризата с мигрантите през 2015-а и малко преди парламентарните избори в Турция.

Юджел, който беше кореспондент на вестник "Велт", смята, че до арестуването му германското правителство е било най-протурското в Евросъюза, "въпреки че вече са били започнали арестите на политици от опозицията и на журналисти".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна