Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: Мария Пеева

След бурите в Западна България във водата от чешмите има мътилка, информира "Труд". За едно денонощие са проведени сто спасителни операции в различни райони на западната част на страната.

Цената на житото се е повишила до 310 лева за тон в търговията на едро, съобщава "Монитор". Преди 2-3 месеца цената е била 260 лева, но заради изпълнението на договори от миналата година нараства износът на зърно.

"Срив в животновъдството", съобщава "Земя". Въпреки финансовите инжекции от Европейския съюз броят на отглежданите у нас животни намалява тотално. Най-засегнати са овцевъдите.

Вратичка в закона пуска убийци на пътя, според "Телеграф". Сто подсъдими годишно признават вина при катастрофи и така намаляват размера на наказанията си с една трета. Статистиката на "Пътна полиция" показва, че 96 на сто от катастрофите е заради несъобразена скорост.

"Водещи юристи сринаха от критики работата на парламента", пише "Сега". Председателят на консултативния правен съвет към Народното събрание, проф. Огнян Герджиков, казва: "Законите се правят безотговорно, аматьорски и популистки". Бившият депутат и университетски преподавател проф. Пламен Панайотов предупреди, че депутатите обсъждат опасни поправки в Наказателния кодекс, които могат да превърнат всеки втори длъжник в престъпник.

В интервю за "24 часа", професор Огнян Герджиков допълва тезата си с думите "Правото е натикано в миша дупка, променят закони, за да се харесат на хората". Той подчертава, че сега в юриспруденцията е по-лошо отпреди демократичните промени през 1989 година.

Вестник "Сега" предупреждава за още една проблематична законова промяна – така наречения нов бензинов закон. Според изданието текстът може да докара наказателна процедура от Европейската комисия. Дори от Министерството на финансите признават, че внесените промени застрашават малкия бизнес.

"Чешки медии с още разкрития за ЧЕЗ", пише "Дума". Индийци и малка българска фирма предложили 17 милиона евро повече от Гинка Върбакова. Българската фирма отпада от енергийния пазар на ток месец след опита да придобият ЧЕЗ, информира чешки информационен портал.

"24 часа" анонсира за утрешния си брой интервю с бившия министър на енергетиката Милко Ковачев. Именно в неговия мандат беше продадена по-голямата част от електроразпределителните ни дружества.
 
"Стандарт" цитира интервю на министъра на икономиката Емил Караниколов за БНР, в което той информира, че днес ще има последна среща на всички заинтересовани страни за съдбата и управлението на язовирите. Срещата ще е под ръководството на вицепремиера Валери Симеонов.

Според международно проучване, цитирано от "Труд", България е сред десетте държави в света, в които работодателите изпитват най-големи затруднения при намиране на работници. 

"Безработни крадат чужда самоличност, за да бъдат наети", информира "Монитор". Има случаи, в които майки подават документи вместо децата си.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!