Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ребека Хармс: ЕС трябва да бъде по-единен в позициите и действията си срещу Владимир Путин

| обновено на 19.03.18 в 08:39
Ребека Хармс

Eвродепутатката от групата на Зелените/Европейски свободен алианс Ребека Хармс смята, че Европейският съюз трябва да бъде по-единен в позициите и действията си срещу руския президент Владимир Путин. В коментар за поредната изборна победа на руския президент тя заяви, че не е изненадана от резултатите.

„Аз не съм изненадана и нямах никакви съмнения, че президентът Путин ще бъде преизбран в тази направлявана демокрация в Русия. Понякога се питам дали трябва да ги наричаме точно „избори“, но може би това е по-малко значимият въпрос. Това е дълъг мандат – 6 години, какъвто при нас, в демократичните страни, няма. И не съм съвсем сигурна какво може да се очаква. Лично аз намирам стратегията на Кремъл към останалите страни през последните години за по-лоша от преди. Лошото управление и неспособността да се доведе Русия до по-добра ситуация води до по-агресивна стратегия към съседите – войната срещу Украйна, анексията на Крим, въвличането в ужасната и изключително кървава война в Сирия. Всичко това показва, че Путин и неговото обкръжение се опитват да отклонят вниманието от лошото управление в Русия“, коментира тя.

Според Хармс Германия трябва да се откаже от газовия проект "Северен поток" 2, а Обединеното кралство трябва да е още по-последователно по отношение "прането на пари на руските олигарси, което става в Лондонското сити".

"Това е стратегически проект за държавната компания "Газпром“, управляван до голяма степен от бившия канцлер Герхард Шрьодер чрез една от основните агенции на Путин в Европейския съюз. Този проект е направен така, че от една страна да се печелят повече пари за руския военен комплекс, а от друга - да се разделя Европейският съюз. И аз съм убедена, че той е много опасен за Общността заради разделението, което внася и зависимостта от руските енергийни ресурси, която създава, така че имаме аргументи единствено и само срещу него.“

„Мисля, че тази ужасяваща газова атака в Солсбъри би трябвало да научи всички, че трябва да сме обединени“, заключи тя.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл. 




БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна