Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жечо Станков: Мерките за енергийна ефективност ще намалят броя на т.нар. „енергийно бедни“

| обновено на 19.03.18 в 09:00
Енергийната бедност и замърсяването на въздуха е основната тема на регионалната конференция, организирана от Общинската мрежа за енергийна ефективност "ЕкоЕнергия“.
Снимка: БГНЕС

Енергийната бедност и замърсяването на въздуха е основната тема на регионалната конференция, организирана от Общинската мрежа за енергийна ефективност "ЕкоЕнергия“. Събитието е част от програмата на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Участниците във форума ще обсъдят политиките и възможностите за борба с енергийната бедност, инструментите за енергийна ефективност в подкрепа на местните власти, както и мерките за повишаване на чистотата на атмосферния въздух. 

Конференцията ще бъде открита от заместник-министъра на енергетиката Жечо Станков.

Енергийната бедност е общоевропейски проблем. Решаването на този проблем изисква изцяло обединението на институциите на всички нива, каза в „Преди всички“ Станков.

„За да се реши този проблем, на първо място трябва да се дефинира. Оказва се, че както в България, така и на европейско ниво липсва ясна дефиниция за енергийната бедност, а справянето с нея може да се случи, след като знаем конкретно колко човека са засегнати от нея. На европейско ниво се очаква тази цифра да е над 50 милиона“.

Към момента на територията на България се изпълняват краткосрочни мерки за справяне с проблема, но по-важни са дългосрочните мерки, каза той.

„Говоря за директни плащания към граждани, които имат такъв проблем да осигурят отопление, охлаждане или осветление на своите домове. По-важно е, че в Европа се обединихме около това да мислим за дългосрочните мерки, а една дългосрочна мярка е по-скоро инвестиране в енергийна ефективност или намаляване на необходимостта и количеството енергия, което е необходимо за отопление и охлаждане на едно жилище. С мерки за енергийна ефективност ние по естествен път ще намалим и броя на гражданите, вкарани в дефиницията „енергийно бедни“, чрез количеството на енергията, която им трябва“.

Още около 7 500 домакинства, които искат да преминат от отопление с дърва и въглища към отопление с природен газ, могат да бъдат подпомогнати с финансови средства. Заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков обясни, че това е една от дългосрочните мерки, които се прилагат за справяне с проблемите на замърсяването на въздуха и енергийната бедност:

"Държавата възстановява до 30% от инвестицията, която домакинствата извършват в своя дом. За около година имаме над 2500 домакинства, които са се възползвали, като е важно да споменем, че към момента имаме средства за още домакинства, които могат да се възползват от тази мярка".

 Жечо Станков посочи още, че в момента газифицираните жилища в страната ни са под 5 процента, а в някои европейски страни този дял достига 50-60 на сто от домакинствата. 

Българите, които не могат да поддържат домовете си достатъчно топли, са близо 40 на сто, като този дял е най-високият за Европейския съюз, където енергийно бедните са средно 8 на сто. Същото се отнася и за дела на хората, живеещи в жилища, които не са прохладни през лятото. При такива условия живеят половината българи. Голяма част от най-замърсените градове на континента са в Югоизточна Европа. Това освен на транспорта се дължи на използването на дърва и въглища като източник на отопление, което е резултат от ниската покупателна способност на населението и на ограничения достъп до съвременни енергийни услуги. Всички тези проблеми и възможностите за справяне с тях на форума ще бъдат обсъдени на регионално ниво и в местните власти.

Цялото интервю със заместник-министъра на енергетиката Жечо Станков можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!