Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължават протестите на надзирателите и служителите от "Съдебна охрана"

Надзирателите заплашват с по-крайни мерки, ако не бъдат чути исканията им

Снимка: БГНЕС

Продължават локалните протести на надзирателите и съдебната охрана. За днес са насрочени в Бобов дол и във Варна, а през следващите дни демонстрации ще има във Враца, в Ловеч и в Пазарджик. Надзирателите и съдебните охранители настояват за увеличение на заплатите, подобряване на условията на труд и попълване на незаетите щатни бройки.

Засега държавното ръководство не показва подход за разрешаването на проблемите на служителите в затворите, заяви за "Преди всички" заместник-председателят на ресорния синдикат Радослав Мартинчев.

„Случващото се в затворите, в арестите и в охраната на съдебната власт и това, което се случва в целия сектор "Сигурност", е олицетворение на случващото се в цялата държава. Случващото се е продукт на волята на държавните органи, овластени от Конституцията, да ни представляват. Приложената до момента държавна политика в сферата на сигурността генерира единствено и само несигурност и напрежение, което към днешния ден все повече ескалира“.

Мартинчев заяви още, че ще се увеличава броят на недоволните служители в затворите, които искат обезщетения от държавата за полаган извънреден труд заради липса на достатъчно надзиратели.

Във връзка с това, че надзиратели и охранители от Варна са в готовност да започнат да водят дела, да пускат масово заявления за отпуски, Мартинчев каза, че, след като е тръгнало като инициатива от едно място, то много бързо може да се разрасне и по останалите подразделения на съответните структури.

„Вярно е това, че е натрупан огромен обем отпуск и дори мога да конкретизирам цифрата – 192 550 дни. Това е официално предоставена информация по Закона за достъп до служебна информация от ГД „Изпълнение на наказанията“. Има и друго – нещо по-смущаващо – това е оня колосален обем от съдебни решения с депозирани изплатени изпълнителни листа, което възлиза за българския данъкоплатец сума от 2 милиона 911 хиляди. До месец януари 2018 година тази сума е изплатена, но отбелязвам, че постъпват допълнително изпълнителни листа след тази дата. Няма да се учудя, ако в рамките на три месеца това предизвика лавинообразно завеждане и съответно постановяване.“

Погазват се Конституцията, законите, правилниците, въз основа на които се регламентира работното време, не се предоставят и почивките, каза още той.

„Неравенството в заплащането – и в основното възнаграждение, и в допълнителните възнаграждения, датира от повече от 8 години. Към днешна дата ние сме в едно неравностойно положение“, каза той и допълни, че в събирана подписка, която е адресирана до министър-председателя, до председателя на НС, до еврокомисаря по правосъдието и до министъра на правосъдието, един от основните мотиви за протестите е несъгласието с водената до момента държавна политика, която установява „едно дискриминативно отношение“.

На 26 март предстои и национален протест в София, който ще съвпадне със срещата на правосъдните министри от страните на Европейския съюз.

„Синдикатът на служителите в затворите в България е разработил план от седем стъпки по целесъобразност. В готовност сме да разширим този план и да прецизираме действията си, като можем да пристъпим и към по-крайни мерки в рамките на закона“, каза той.


В звуковия файл можете да чуете цялото интервю. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна