Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Далчев – един художник в театъра

| обновено на 19.03.18 в 16:20
4
Снимка: Лозина Владимирова

24-годишният сценограф Борис Далчев е в очакване на първия си „Икар“. Номинацията за наградата на Съюза на българските артисти може да се превърне за него в реално отличие в Деня на театъра – 27 март, когато е и церемонията по връчването на Икарите. Борис е в „надпреварата“ за художественото оформление на спектакъла на Нина Димитрова – „Ревизорът“ по Гогол (Сатиричен театър „Алеко Константинов“ и НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“), заедно с Юлияна Войкова-Найман.

Борис Далчев е роден е при морето на Бургас. Изкуството е съществена част в живота на фамилията му, в която има музиканти, скулптор, а един от най-видните български поети и преводачи – Атанас Далчев, е брат на неговия дядо. Тази семейна среда е формирала и вкуса му към изобразителното изкуство. Борис е магистър по сценография в Националната художествена академия. Името му е в афишите на няколко театрални представления.

В края на месеца в Пловдивската опера е премиерата на балета за деца „Светът на Алиса“. Сценографията и костюмите са негово дело.

По думите на Борис, за да е успешен в професията си, един артист трябва да бъде гъвкав и с добри рефлекси.

Интервюто с Борис Далчев за предаването „Нощен Хоризонт" чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна