Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украйна иска санкции от ЕС срещу ексканцлера Шрьодер

Герхард Шрьодер работи за руския проект „Северен поток“ и компанията „Роснефт“.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинският външен министър Павло Климкин заяви, че ЕС трябва да обмисли въвеждането на санкции срещу бившия германски канцлер Герхард Шрьодер заради неговата подкрепа за руското правителство, предаде АФП.

„Важно е да има такива санкции срещу онези, които придвижват напред проектите на (руския президент Владимир) Путин“, заяви Климкин в интервю за в. „Билд“. И добави: „Герхард Шрьодер е най-важният лобист на Путин по света. Трябва да се проучи дали ЕС може да предприеме действия (срещу него)“.

Коментарите на Климкин дойдоха след подобен призив на „Уолстрийт джърнъл“ в уводна статия в петък.

Шрьодер, който е близък приятел на Путин, само седмици след като напусна канцлерския пост през 2005 г. оглави комитета на акционерите на „Северен поток“, който доставя руски газ в Германия по дъното на Балтийско море с тръбопровод, чийто мажоритарен собственик е „Газпром“.

През август миналата година Шрьодер отново си навлече критики, като прие бруто годишна заплата от $500 000 в борда на руския петролен гигант „Роснефт“, срещу който има западни санкции заради ролята на Москва в конфликта в Украйна.

Миналата седмица ЕС удължи с още 6 месеца санкциите срещу руски и украински граждани заради предполагаемата им намеса в конфликта в Донбас. ЕС има и друг списък за санкции заради анексията на Крим от Русия през 2014 г.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна