Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Намаляване на износа на еврозоната в началото на годината в резултат на поскъпващото евро

Търговският излишък на еврозоната се сви през първия месец на настоящата година в резултат на намаляване на износа на стоки към останалия свят, показват данни на Евростат, които сякаш сигнализират, че поскъпването на еврото спрямо долара и останалите водещи валути може би в крайна сметка ще започне да се отразява негативно на икономическия растеж в региона.

Според европейската статистика търговският излишък на еврозоната на сезонно-коригирана база се понижи през януари 2018-а година до 19,9 млрд. евро от 23,2 млрд. евро в края на предходната година при очаквания на финансовите пазари за излишък в по-голям размер от около 22,3 млрд. евро. Известното влошаване на търговския баланс се дължи на понижение на износа от еврозоната с 0,7% спрямо месец по-рано, докато вносът нарасна с 1,1 на сто.

Спрямо година по-рано износът от региона на единната валута обаче се увеличи през януари с 9,1% до 178,6 млрд. евро, докато вносът се увеличи с 6,3% до 175,4 млрд. евро, което доведе до търговския излишък на сезонно-некоригирана база в размер на 3,3 млрд. евро спрямо дефицит за 1,4 млрд. евро преди година, но при позитивен баланс за цели 25,4 млрд. евро през декември 2017-а година.

В рамките на целия Европейския съюз износът на стоки нарасна през януари с 6,5% спрямо година по-рано, достигайки 150,5 млрд. евро, докато вносът от останалия свят се повиши със 7,6% до 170,8 млрд. евро. В резултат на това, 28-те страни - членки на ЕС отчетоха дефицит от 20,3 млрд. евро при търговия със стоки с останалия свят спрямо отрицателен търговски баланс за 17,4 млрд. евро през януари 2017-а година.

Според Евростат търговският излишък на Европейския съюз със САЩ се разшири през януари до 10,3 млрд. евро от 9,7 млрд. евро година по-рано. Трябва да се има предвид, че от доста време насам американският президент Тръмп критикува търговския излишък на останалия свят спрямо САЩ и това беше един от неговите мотиви за въвеждане на много високи мита за вноса на стомана и на алуминий, включително и от ЕС. Европейските властимащи обаче заплашиха с контрамерки, включващи по-високи мита за вноса на стоки от САЩ в размер на 6,4 млрд. евро годишно.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна