Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евростат отчита свиване на строителството в ЕС през януари, но при солиден негов подем в рамките на България

Снимка: БГНЕС

Продукцията в строителния сектор на целия Европейски съюз и в частност на еврозоната се сви рязко в началото на настоящата година за пръв път от седем месеца насам, докато строителството в рамките на България отбеляза доста здрав отскок, показват последни данни на Евростат.

Строителството в ЕС се сви през януари с цели 2,1% спрямо последния месеца на 2017-а година, когато беше отчетно повишение с 1,0%, като в същото време строителството в еврозоната се влоши с 2,2% след растеж с 0,7 месец по-рано.

На годишна база обаче растежът в строителния сектор на еврозоната и в целия ЕС се подобри през януари спрямо месец по-рано съответно до 3,7% от 1,4% и до 2,5% от 1,9%.

През януари най-солидно понижение в строителството на месечна база беше отчетен във Франция (спад със 7,6%), следвана от Швеция (понижение с 3,4%) и Обединеното кралство (понижение също с 3,4%), докато най-солиден ръст е регистриран в Словения (скок с 14,4%), Полша (с 8,8%) и Унгария (с 6,4%). Лидер при експанзията в строителния сектор на годишна база е отново Словения (ръст с цели 76,0%), следвана от Унгария (с 43,1%), Чешката република (с 33,6%) и Полша (с 31,8%), докато най-солидно влошаване е отчетно в Испания (спад с 3,6%) и Великобритания (с 3,2%).

Според същото проучване на Евростат обаче, строителството в България отбеляза солиден подем в началото на настоящата година, след като през декември 2017-а то се сви на годишна база за пръв път от десет месеца насам.

Продукцията в строителния сектор в нашата страна нарасна през януари с 5,0% спрямо предходния месец, когато се сви с 1,8% (първо понижение от юни 2017-а година насам).

На годишна база строителното производство в България се разшири през януари с цели 24,3%, след като в края на предходната година то се сви със 7,4%, влошавайки се за пръв път от февруари 2017-а година насам. По този показател България се нарежда на пето място в рамките на ЕС, изпреварена единствено по темпове на растеж в строителния сектор в Словения, Унгария, Чешката република и Полша.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна