Праисторическа разходка по днешната автомагистрала "Струма"

Малгожата Гребска – Кулов и Иван Вайсов в студиото на предаването.
Снимка: Емил Николов

Още от петък следобед към изходите на големите градове се насочват колони от автомобили. Нетърпеливите пътници мечтаят да сменят делничната рутина, да преживеят нещо различно и вълнуващо, дори ако разполагат само с почивните събота и неделя. Не по-различно е и по време на отпуските. Така, бързайки, сезон след сезон, любознателният пътник все се кани някой ден да поспре, да поразгледа какво става на разкопките при автомагистрала „Струма“, да поразпита и да научи повече за работата на археолозите, а те, независимо от студа или жегата, продължават неуморно да работят. Гонят срокове. Магистралата не чака: по изграждането има толкова много етапи, отчети, спазване на наши и европейски административни правила!

Когато пътят ви отведе на автомагистрала „Струма“ при въпросния Лот 3.3, предлагам да го погледнете с очите на откривателя. Защото изминалата археологическа 2017 г. бе богата на резултати. Десетки хиляди удивителни находки се показаха от земните недра тъкмо от праисторическото селище при село Дамяница, Благоевградска област. Някои от тези артефакти бяха представени и по време на Салона на музеите в София.

До 1 април може да посетите и представителната изложба „Българска археология 2017“ в Националния археологически институт с музей при БАН. Ще имате възможност да се запознаете с още впечатляващи резултати от цялата страна. Изложбата представя 340 находки и 22 археологически обекта от времето на Палеолита до Средновековието, но това е само част от огромния труд на екипите.

А сега, заедно с археолозите Малгожата Гребска – Кулов и Иван Вайсов, да направим праисторическа разходка по днешната автомагистрала „Струма“ ЛОТ 3.3.


Съдове от Праисторическо селища Дамяница, Благоевградска област. Снимка: К. Георгиев, НАИМ при БАН

Още от категорията

Празник на меда и пчеларството се провежда за пети път в град Елена

Клубът за автентични народни хора в град Елена провежда за пети път празник на меда и пчеларството. Успоредно с това, ще има и фолклорно надиграване. То ще започне след официалното откриване на празника и освещаването на меда. Демонстрации, дегустации и забавни състезания под мотото "Чудото, наречено пчелен мед", както и научно-практически семинар..

публикувано на 21.07.18 в 12:16

Временно е преустановена военноморската операция на ЕС срещу трафика на мигранти в Средиземно море

Военноморската операция на ЕС срещу трафика на мигранти в Средиземно море е преустановена временно. Причината е отказът на Италия да приема повече хора, спасени в морето, съобщават военни източници, цитирани от ДПА. От началото на операцията през 2015 г. досега са били спасени 49 000 души, от тях повечето бяха откарани в Италия. Новото..

публикувано на 21.07.18 в 11:58
МОН

МОН предлага за обществено обсъждане график на учебното време, ваканциите и датите на изпитите

Министерството на образованието и науката предлага за обществено обсъждане график на учебното време и ваканциите, както и за датите и дейностите по държавните зрелостни изпити, националното външно оценяване и изпитите за придобиване на професионална квалификация през следващата учебна година. Това съобщи пресцентърът на ведомството. Новост е..

публикувано на 21.07.18 в 11:55

Автобусите на Столичния градски транспорт, които пътуват до планината Витоша, ще бъдат подменени

До края на годината ще бъдат подновени автобусите на Столичния градски транспорт, които пътуват до планината Витоша. Десет туристически превозни средства ще обслужват линиите 63, 163 и 66, съобщи заместник-кметът по транспорта Евгени Крусев: "Предвиждаме да се закупят автобуси, които ще са полутуристически. Това означава, че ще са с по-голям брой..

публикувано на 21.07.18 в 11:44

Собственици на ферми за патици готвят протести срещу мерките за профилактика на болестта птичи грип

В пика на кризата с чума по дребния добитък собственици на ферми за патици обявиха, че готвят протести срещу мерките за профилактика, ограничаване и ликвидиране на болестта птичи грип. На общо събрание в Раковски стопаните поискаха оставката на изпълнителния директор на Агенцията за безопасност на храните доктор Дамян Илиев заради несправяне..

публикувано на 21.07.18 в 11:28

Предупреждават стопаните по селата в Хасковска област за опасност от чума по дребните преживни животни

Властите в Хасковска област предупреждават стопаните по селата за опасност от чума по дребните преживни животни. Следващата седмица по определен график ще бъдат проведени срещи по селата, където са концентрирани повече стопанства. Целта е превенция и затягане на мерките във връзка с усложнената епизоотична обстановка в областите Ямбол и Бургас. В..

публикувано на 21.07.18 в 11:17

Гмуркачът Траян Марков препоръчва Черно море за любителите водолази

Варненският гмуркач Траян Марков препоръчва Черно море за любителите водолази, които по принцип предпочитат чужбина за практикуване на хобито си. В нашето море има красиви риби и прекрасни потънали кораби, подчерта той в предаването на "Хоризонт" "Закуска на тревата": "Все повече и повече хората предпочитат лятото да се занимават с този спорт, да усетят..

публикувано на 21.07.18 в 11:12