Праисторическа разходка по днешната автомагистрала "Струма"

Малгожата Гребска – Кулов и Иван Вайсов в студиото на предаването.
Снимка: Емил Николов

Още от петък следобед към изходите на големите градове се насочват колони от автомобили. Нетърпеливите пътници мечтаят да сменят делничната рутина, да преживеят нещо различно и вълнуващо, дори ако разполагат само с почивните събота и неделя. Не по-различно е и по време на отпуските. Така, бързайки, сезон след сезон, любознателният пътник все се кани някой ден да поспре, да поразгледа какво става на разкопките при автомагистрала „Струма“, да поразпита и да научи повече за работата на археолозите, а те, независимо от студа или жегата, продължават неуморно да работят. Гонят срокове. Магистралата не чака: по изграждането има толкова много етапи, отчети, спазване на наши и европейски административни правила!

Когато пътят ви отведе на автомагистрала „Струма“ при въпросния Лот 3.3, предлагам да го погледнете с очите на откривателя. Защото изминалата археологическа 2017 г. бе богата на резултати. Десетки хиляди удивителни находки се показаха от земните недра тъкмо от праисторическото селище при село Дамяница, Благоевградска област. Някои от тези артефакти бяха представени и по време на Салона на музеите в София.

До 1 април може да посетите и представителната изложба „Българска археология 2017“ в Националния археологически институт с музей при БАН. Ще имате възможност да се запознаете с още впечатляващи резултати от цялата страна. Изложбата представя 340 находки и 22 археологически обекта от времето на Палеолита до Средновековието, но това е само част от огромния труд на екипите.

А сега, заедно с археолозите Малгожата Гребска – Кулов и Иван Вайсов, да направим праисторическа разходка по днешната автомагистрала „Струма“ ЛОТ 3.3.


Съдове от Праисторическо селища Дамяница, Благоевградска област. Снимка: К. Георгиев, НАИМ при БАН

Още от категорията
Изглед към мястото на катастрофата в Анкара.

4-ма загинали и 43 ранени при жп катастрофа в Анкара

Най-малко 4-ма души загинаха и 43-ма бяха ранени при влаковата катастрофа в турската столица Анкара, съобщи валията на града Васип Шахин. Катастрофата е станала около 06:30 часа тази сутрин в района на жп гарата Маршандиз в квартал Йенимахале. Високоскоростният влак се е сблъскал с локомотив, проверяващ релсите, който се е движил по..

публикувано на 13.12.18 в 08:05
Николай и Евгения Баневи в Специализирания наказателен съд на заседанието му на 7 декември в София.

Апелативният спецсъд решава за ареста на Баневи

Апелативният спецсъд ще разгледа днес жалбата на Николай и Евгения Баневи срещу постоянното им задържане под стража, постановено от първоинстанционния наказателен съд. Ден след екстрадирането им от Франция съдия Антон Урумов им наложи най-тежката мярка за неотклонение заради опасността да се укрият на свобода. Така смятат и наблюдаващите..

публикувано на 13.12.18 в 07:48

Преглед на българския печат

Вестник „Земя“ цитира думи на посланика на Русия у нас Анатолий Макаров, че „Турски поток“ минава през България“. Той заявил това в отговор на въпрос на пресконференция, като казал: „...планът остава, както са го обявили руснаците, а именно - през България“. Изданието, заедно с  „Дума“, коментира и протеста на строителите с обобщението, че е..

публикувано на 13.12.18 в 07:11

120 фазана ще бъдат пуснати на свобода в природата

120 деца от столични училища днес ще пуснат на свобода  в природата 120 фазана. Инициативата е на Съюза на ловците и риболовците в България по повод 120-та годишнина на организацията. С тази идея ние припомняме, че преди да стрелят по дивеч, ловците се грижат за него, заяви Васил Василев - председател на Съюза: „Всички ловци полагат..

публикувано на 13.12.18 в 04:44

Агенцията по заетостта ще награди своите най-добри партньори сред работодателите

За 15-та поредна година Агенцията по заетостта ще връчи традиционните годишни награди „Работодател на годината”, за да отличи 12 от най-успешните си партньори сред бизнеса, работили през годината с екипите на Бюрата по труда. Наградените компании са разделени в две категории - работодатели с най-съществен принос на националния трудов пазар и..

публикувано на 13.12.18 в 04:23
община Ловеч

Обществено обсъждане за управлението на жп подлез се организира в Ловеч

В Ловеч се организира обществено обсъждане за предоставяне от Министерски съвет за управление от Общината на подлеза на ЖП гарата на града. Той който е публична държавна собственост, но от години е затворен заради лошото си състояние. Мотивите за това са, че през последните 5-6 години съоръжението е забранено за ползване от гражданите,..

публикувано на 13.12.18 в 04:16

Чепеларци блокират пътя Смолян-Пловдив

Жителите на Чепеларе блокират за два часа главния път Смолян - Пловдив, като се обявяват против решението на Висшия съдебен съвет за закриване на Районната прокуратура в града от 1-ви януари 2019 г. Основният път, който е вход и изход за Смоленска област ще бъде затворен от 11 часа. Това е четвърти по ред протест на чепеларци, които са..

публикувано на 13.12.18 в 04:00