Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сивилов: Едва ли може да има коренна промяна във външната политика на Русия след изборите

Снимка: Youtube

"Едва ли може да има коренна промяна във външната политика на Русия след президентските избори, тъй като Москва започна да отстоява своите позиции и да заявява ясно направленията, в които смята да развива своите интереси. Те още през 2016 г. обявиха съвсем ясно в своята външнополитическа стратегия, която беше приета като документ, че от тук нататък ще търсят възможност да станат един от центровете на многополюсния свят". Това каза за предаването "12+3" по "Хоризонт" доц. Александър Сивилов, преподавател по История на Русия и Съветския съюз.

Според него е било "абсолютно грешна преценка от страна на администрацията в Русия" да залага, че Тръмп ще спечели изборите в САЩ. В момента липсва яснота относно бъдещото развитие на двустранните отношения, коментира той:


"Тази яснота идва от американските позиции. Първоначално, както знаете, в рамките на президентската кампания, Тръмп беше с доста проруска реторика, но откакто е на поста си виждаме, че ситуацията се променя. 
Той съвсем по различен начин определя приоритетите си. Това, според мен, доказва, че не може да говорим за "руска връзка". Това е похват, който се използва от голяма част от либералите в САЩ, за да консолидират своите избиратели и да успеят да се опомнят от поражението".

Отношенията между Европейския съюз и Русия са белязани от случая "Скрипал", смята Сивилов, според когото европейските лидери са застанали зад британската позиция без доказателства в разследването на инцидента:


"Виждаме как Великобритания, дори и излизаща от Евросъюза, продължава да задава тона на външната политика на ЕС. Британското правителство черпи доста положителни плодове в тази сфера. Виждате международната подкрепа за Великобритания, която расте все повече и, от друга страна, упреците, които бяха насочени към Русия от целия западен свят, които консолидираха до голяма степен на резултата на Владимир Путин".


"Отношенията между Русия и Турция  може да бъдат обтегнати заради кюрдските територии в Сирия".


урската армия обяви, че са превзели Африн. Не е много ясно къде реално са бойните действия и какво се случва, но в Сирия в момента големи интереси имат както Русия, така и Турция. До голяма степен там техните интереси се разминават, защото Русия е склонна да си сътрудничи с кюрдите, тъй като те представляват една от силните групи там и са, като цяло, доста светски насочени в разбирането си за обществото. От друга страна, кюрдите са най-сериозната заплаха за съществуването на Турция. От там може да се появи искра за пореден сблъсък".

"В момента по-силна нужда от външна подкрепа има Реджеп Ердоган, който засега е лишен от подкрепата на Вашингтон", смята Сивилов.

"В икономическата сфера и в енергетиката Русия и Турция имат изключително много общи интереси. Това води и до подкрепа от страна на Русия за част от турските политики на Балканите. Русия има интереси в създаването на още АЕЦ в Турция".


"Китай и Русия 
за момента изглеждат като стратегически партньори. Това обаче е в "краткосрочен план", защото от икономическа гледна точка рано или късно е вероятно да се сблъскат, тъй като имат един и същи ареал на интереси в Далечния изток".

Интервюто с доц. Александър Сивилов можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени