Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС и Великобритания постигнаха споразумение за преходния период от Брекзит

| обновено на 19.03.18 в 19:15
Мишел Барние
Снимка: ЕПА/БГНЕС

ЕС и Великобритания постигнаха споразумение за преходния период от Брекзит. Главният преговарящ от общността Мишел Барние каза, че ще представи споразумението на Европейския съвет в петък. Барние съобщи, че Великобритания се е съгласила да гарантира на гражданите на Европейския съюз, пристигащи през преходния период - до края на 2020 година, същите права като на тези, които пристигнат преди Брекзит. Същото ще важи за британските граждани, които се преместват в Евросъюза.
"Разговорите през последните дни ни позволиха да постигнем пълно съгласие за юридическия превод на договореностите, които постигнахме през декември в съвместния доклад за правата на гражданите и финансовото урегулиране. Това ни дава възможност да дадем увереност на 4 и половина милиона граждани - британски и европейски, обезпокоени и засегнати от Брекзит, както и на всички изпълнители на проекти, финансирани от ЕС за периода 2014 -2020."
Барние обаче добави, че остават различията за границата между Ирландия и Северна Ирландия. Но договорът за Брекзит ще съдържа "подсигуряващо" решение, за да се избегне т.нар. "твърда граница". Това означава, че ако британското правителство не успее да постигне компромис с Брюксел, Северна Ирландия ще трябва да остане в Митническия съюз





БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна