Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лекар получи двегодишна условна присъда заради смърт на дете

Заради смърт на дете лекар от София получи двегодишна условна присъда. Доктор Михаил Маджунов е лишен от право да упражнява лекарската професия за срок от две години.

4-годишната Гергана Илиева умира две седмици след като е оперирана от сливици в ИСУЛ от д-р Михаил Маджунов. Случаят е от края на 2010 година, когато момиченцето е на четири години. 

Присъдата на първата инстанция също беше условна, но с шест месеца по-тежка. За виновни за смъртта на Гери бяха признати и Иглика Станчева и Юлиян Рангачев, но наказанията им бяха шест месеца условно. Присъдата е потвърдена и от Софийския апелативен съд. 

В мотивите и на двата съдебни състава се говори за немарливо изпълнение на дейност, представляваща източник на повишена опасност, и се отчита като пропуск това, че не е била определена кръвната група на детето преди операцията, а при появата на кръвоизлив не е била поставена адекватна диагноза и затова не е било назначено и адекватно лечение. Вместо това – доктор Маджунов изписал детето за домашно лечение. 

Върховният касационен съд не се е занимавал с шестмесечните условни наказания на Иглика Станчева и Юлиян Рангачев, защото те вече са влезли в сила, но е намалил присъдата на доктор Маджунов с мотив, че с условното наказание от две години с три години изпитателен срок ще бъдат изпълнени както индивидуалната, така и генералната превенция.

Маджунов, Рангачев и Станчева са осъдени солидарно да заплатят на бащата 100 000 лева обезщетение.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна