Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дипломатическият скандал между Лондон и Москва навлезе в решителна фаза

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Експерти на Организацията за забрана на химическите оръжия пристигнаха в Солзбъри, за да проверят пробите от веществото, с което на 4 март бяха отровени бившия шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. Даунинг стрий обяви, че е използвано произведеното в Русия вещество „Новичок“ и обвини Кремъл, че стои зад нападението. А днес външните министри на ЕС подкрепиха безусловно твърдата позиция на Великобритания.

Дипломатическият скандал между Лондон и Москва, довел до реципрочно експулсиране на по 23-ма дипломати, днес навлезе в решителна фаза, тъй като независимите експерти трябва да дадат отговор какво е използваното вещество и кой го е произвел. Резултатите от пробите обаче ще са известни най-рано след две седмици, а напрежението не намалява.

Външните министри на ЕС излязоха с декларация, че категорично осъждат нападението срещу Сергей и Юлия Скрипал и призовават Русия незабавно да отговори на повдигнатите от Великобритания въпроси. От Кремъл реагираха, че Лондон или трябва да предостави доказателства за обвиненията си или да се извини рано или късно. Британският външен министър Борис Джонсън каза днес в Брюксел, че руските твърдения, че Кремъл не е замесен, стават все по-абсурдни.

Междувременно шведските власти привикаха руския посланик в Стокхолм след като Москва предположи, че един от източниците на нервнопаралитичния газ може да е Швеция. Говорителката на руското външно ведомство Мария Захарова бе заявила, че страни като Великобритания, Словакия, Чешката република, Швеция и Съединените щати работят интензивно по вещества от програмата „Новичок“. Всички тези страни категорично отрекоха предположенията.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна