Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хореографският център "Келим" в Израел с първи детски образователен спектакъл

| обновено на 19.03.18 в 19:37
Снимка: bg.wikipedia.org

„Пътешествие в Лимпопо“ се казва спектакълът, който актьорът, танцьор и продуцент Амит Бар Ам създаде по израелския превод от известния поет Натан Алтерман на произведението на Корней Чуковски „Доктор Ох-боли“. Представлението съчетава танц, пантомима, четене на стихове и пеенето им. Оригиналната музика за него написа Бецалел Борохов.

Спектакълът има освен консултанти за хореографията, театъра и музиката, също и педагогически съветник. Показва се как едно единствено човешко тяло може да пресъздаде различни истории, да ги покаже на публиката, така че тя да му повярва. В библиотека, при входа на сградата прочетоха приказката на децата, за да почувстват красотата на думите на един от класиците на израелската литература. Това бе е съпроводено с покана към малчуганите да бъдат съавтори в творчеството. Преди представлението сами решаваха кои герои са им най-интересен и ги рисуваха и изрязваха.

След това влизат в залата и магията започва. В зависимост от възрастта им и умението им да възприемат толкова абстрактно представление, те могат да бъдат само зрители , или да участват активно: да тичат, да се качват по стълба, да скачат, да слушат, да шепнат, да танцуват, да разказват, да имитират гласове в зависимост от пантомимата, която им показва актьорът, да се крият, да рисуват маршрута на пътя на доктора с тебешира. Спектакълът може да е по-кратък и по-разширен. Това решава актьорът след първите 5 минути. Има 3 варианта. Аз попаднах на средно дългия, защото публиката бе много възторжена и имаше интереси, но повечето от децата бяха на възраст между 2.5 и 4.5 години.

Самата сграда също е част от приказката: попаднали в „архитектурна лечебница“ два стари склада са започнали нов живот. В Израел това е добре изпитана практика в преобразуване на стари хангари, фабрики, гари, пристанища за културна дейност. Театърът, който кани на музикален спектакъл и бебешка публика, е в промишлената зона на Бат Ям. Идеята е да покажат на публиката стойностно изкуство от театралната и балетна класика. 


Това е хореографски център с разнообразна дейност: обучение по балет, танци, организиране на фестивал, разнообразна дейност с кварталите на града. Всичко е съобразено с възможностите, възрастта и желанието на зрителите. Имаме ден на отворените врати. Тогава хора, които никога не са се занимавали с хореография и нямат физически данни, нито са на възраст, подходяща за танц, откриват, че чрез прости движения могат да изразяват чувствата и мислите си. Затова имаме и център за изследователска дейност, който изследва как танцът може да се превърне в ежедневна практика на хора от различни слоеве от населението. Това е първият ни спектакъл за малките зрители. Опитваме се да говорим на децата, а и на възрастните, които ги придружават „на нивото на техните очи“, но на висотата на "високото" изкуство. Ние вярваме, че малчуганите могат да възприемат и много по-сложен изказ на познати приказки чрез балет, пантомима, разказ в стихове и пеене, изпълнени от един единствен артист. Звучи абстрактно и неизпълнимо, но децата бяха намагнетизирани, гледайки толкова естетски спектакъл. Той е богат и дълбок, а в същото време отговаря на техния детски свят и мислене. Правим не подражание на представление, за което се знае, че се харесва, нито халтура, а абсолютно оригинален спектакъл на високо ниво
,  разказа художествената директорка на хореографския център "Келим"  Анат Даниели.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна