Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три екипа продължават да отстраняват щетите, причинени от обилния дъжд и силния вятър в София

Екипът на дирекция "Аварийна помощ и превенция" към Столичната община на наводнения паркинг
Снимка: Евелина Стоянова


Силният вятър през почивните дни изкорени дървета и счупи клони в София, а на много места в града имаше завирявания след обилния дъжд. Шест екипа на дирекция "Аварийна помощ и превенция" към Столичната община са обработили 85 сигнала от събота до понеделник сутрин, информира директорът Красимир Димитров: 

"Повечето сигнали са за дървета, които са изкоренени. Имаме и много кмони. Най-сериозна беше ситуацията  на ул. Искърв неделя в 6:30 сутринта - трябваше да се премахваме дърво от контактната мрежа на електротранспорта. На "Искърско шосе" също имахме паднало дърво върху контактната мрежа. Имахме няколко сигнала за опасни тераси в жилищните райони, за необезопасени огради от строителни обекти. Предвид последвалия дъжд имахме и около 7 сигнала за завирени участъци". 

В понеделник на територията на София работят три екипа.  Павлин Стефанов ръководител на един от тези екипи обобщи: 

"Събота и неделя, в следствие на силните ветрове и обилния дъжд, който падна, имаже множество паднали дървета из цяла София и централната градска част. Имаше паднали мазилки, паднали дървета върху къщи, опрени на блокове... Нашата работа е да отидем на място. Ако е паднало дърво, го нарязваме, обезопасяване го, освобождаваме пътното платно и тротоарите, за да могат гражданите свободно да преминават и да няма препятствия.  Много работа имаше!" 

Гражданите сигнализират на тел 112, а оперативен дежурен подава информация на екипа, а дежурства има по 24 часа на ден.  

Екипът, ръководен от Стефанов, посети завирен паркинг на ъгъла на улиците "Свети Наум" и "Крум Попов" и бившата Правителствена болница в Лозенец, в чийто двор беше паднал изкоренен бор. В атмосферата на работата им можете да се потопите от репортажа в прикачения звуков файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени