Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметове на общини, стопанисващи малки язовири, могат да поддържат едва 30% от тях

Снимка: БГНЕС

Общини, които стопанисват десетки малки язовири, са готови да предоставят повечето от тях на държавата и приветстват идеята за създаване на предприятие за управление на язовирите.

Кметове сигнализираха, че сумите, които са задължени да плащат на фирми оператори на язовирни стени, са непосилни и неоправдани, обясни за "Хоризонт" д-р Арбен Мименов, кмет на община Сатовча.

Малката планинска община е собственик на 26 язовира, чието поддържане и то особено в опасно променливите климатични условия, определено е проблем.

"Около 1/3 можем да стопанисваме, да управляваме с наши средства, с нашите машини, които имаме, но другите няма да можем", обясни кметът на Сатовча.

Според измененията на закона за водите, влезли в сила от август 2016 година, собствениците на язовири трябва да сключат договори с оператори на язовирни стени, ако сами не могат да бъдат такива. Това се оказва сериозен финансов проблем пред бюджетите на малките общини, а и ефектът е под въпрос, смята Арбен Мименов:

"Оператори, на които плащаме хиляди лева, минават и дават предписание - само една тетрадка дават и ние трябва да го изпълним. Имаше оферти по 3 000 лева на язовир", добави той.

В община Сатовча има специално създадено звено за ежедневно наблюдение на язовирите. Един от тях е в списъка на потенциално опасните и за него са предприети превантивни мерки.

"Свалили сме нивото до предписаното от операторите, а и областният управител лично е идвал - взели сме всички мерки, като се надявам да няма проблем", подчерта още кметът.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени