Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меркел обеща да работи за общ европейски дневен ред на Германия и Полша

| обновено на 20.03.18 в 09:57
Ангела Меркел и Матеуш Моравецки на срещата им във Варшава в понеделник вечерта.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Единен Европейски съюз на 27 страни-членки бе акцентът при посещението на германския канцлер Ангела Меркел снощи във Варшава. "За да постигнем общите си цели, са нужни деликатност и готовност за компромис", заяви Меркел.

Преди разногласията между Германия и Полша по много теми да се превърнат в пречка за постигането на решения в ЕС, Меркел се отправи на първо посещение във Варшава в новия си мандат само дни след избирането си за канцлер. Полша се обяви против плановете на Франция за по-тясна интеграция на еврозоната. За това думите на канцлера трябва да успокоят Варшава: "За мен бъдещето на Европа е много важно. При това бъдещето на цяла Европа, а не на еврозоната или други отделни части на ЕС", подчерта Ангела Меркел.

Основните различия между Полша и Германия са в областта на миграционната политика. Полша категорично отказва да спазва квотното разпределение на бежанците в Европа.

А Брюксел е разтревожен от загърбването на принципите на правовата държава в Полша. ЕК стартира за първи път в историята си наказателна процедура срещу страната, която може да доведе до отнемане правото на глас. 

Полският премиер Матеуш Моравецки защити съдебната реформа на правителството, а вицепремиерът Пьотр Глински заяви, че тя е необходима. "Нямаме никаква причина да се откажем от реформата. Всяка част от нашата реформа може да се намери в законите и на други страни от ЕС", заяви Глински.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна