Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Си Цзинпин: Възходът на Китай не е заплаха за никого

Пекин не иска търговска война със Съединените щати

| обновено на 20.03.18 в 08:40
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Китай Си Цзинпин заяви в реч пред делегатите на годишната сесия на китайския парламент, че възходът на страната му не е заплаха за никого. Той даде да се разбере, че Китай няма да пожертва интересите на други държави, за да гарантира собственото си развитие.

Си Цзинпин говори и за превръщането на китайската армия в една от най-модерните в света чрез използването на постиженията на съвременната наука и техника.

Речта съвпадна с преизбирането на Си Цзинпин и с решението за премахване на ограничението за брой мандати на президента, както и с очакваното решение на американския президент Доналд Тръмп да наложи нови мита върху вноса от Китай (втората икономика в света), припомнят световните информационни агенции.

От своя страна китайският премиер Ли Къцян обеща още по-широко отваряне на икономиката и промишлеността за чуждестранна конкуренция. Той определи икономическото състояние на страната си като стабилно и изтъкна, че Пекин не иска търговска война със Съединените щати. Ли заяви още, че Китай ще вземе мерки за постигане на по-балансирани търговски връзки с Вашингтон и изрази очакване американските ограничения за износ на високотехнологична продукция за Китай да отпаднат.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна