Eмисия новини
от 17.00 часа

Законопроект предвижда наследниците да плащат и такса за поддържане на гробищните паркове

Снимка: БГНЕС

Националното сдружение на общините подготвя законопроект, който предвижда наследниците на починалите да плащат и такса за поддържане на гробищните паркове. Предвижда се още въвеждането на регистър на частните траурни агенции, както и на каменоделските услуги. Законопроектът беше обсъден по време на Петата национална среща на общинските предприятия и търговски дружества и се очаква да предизвика сериозни дебати. Парламентарният секретар на Сдружението Благой Станчев обясни:

"Регулирането на местно ниво се прави по различни начини. В много от общините дори няма специални наредби за уреждането на тези услуги. Някои от въпросите не могат да бъдат решени с наредба, тоест с подзаконова уредба и трябва да бъдат решени със закон".

"Законопроектът предлага решения, които да подпомогнат проблемното поддържане на гробищните паркове на много места", смята Станчев:

"Проблемите са с липсата на финансиране – след като гражданинът си плати правото на гробоползване, дотам свършва неговата отговорност, а целият парк остава на общинския бюджет – общините обикновено нямат пари и заделят малко средства за това и от там нататък резултатът е неблаговидното състояние на гробищните паркове поради липса на такова финансиране".

Така според Благой Станчев общините вече ще разполагат с ресурс и няма да могат да се оправдават с липса на средства. Определянето на размера на таксата за ползване на гробищния парк ще бъде в ръцете на общините:

"Да определят размер на такса за поддържане на целия гробищен парк и да поемат отговорността за поддържането му, за охраната, за да няма осквернени и разрушени гробове, откраднати надгробни паметници и т.н. Друг въпрос, който е важен за общините – погребването на социално слаби лица, хора с неизвестно гражданско състояние и без наследници – то ще бъде поето от общините, законът категорично заявява, че не може да не бъде осигурено достойно погребение на всеки човек, от една страна. От друга страна, се дава възможност общината пък да търси от наследниците – има и много случаи, когато наследниците просто не искат да поемат никакъв ангажимент и оставят починалия на грижите на общината".

Гробищните паркове в много от населените места са в окаяно състояние, но някои по-малки общини се обявяват против новия проектозакон с мотива, че ще създаде социално напрежение.

Още по темата слушайте в звуковия файл.
Още от