Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Режимът на сирийския президент Башар Асад е използвал изнасилването като военно средство срещу дисидентите в страната още от 2011 г. Това показва разследване на френския "Либерасион". Изданието се позовава на десетки свидетелски разкази, според които този метод се е използвал в почти всички провинции на страната по време на продължаващата гражданска война. 
Западни издания коментират разкритията за компанията "Кеймбридж Аналитика", използвала личните данни на 50 милиона потребители на социалната мрежа "Фейсбук" за политическа пропаганда и разпространени на фалшиви новини преди президентските избори в САЩ през 2016 и вота за Брекзит същата година. 
"Ню Йорк таймс" и британският "Обзървър" изтъкват, че данните са незаконно добити чрез приложение за психологически тестове. "Ужасно е да го кажем, но това са неща, които не е необходимо да са истина, стига хората да вярват в тях", цитира "Гардиън" думи пред скрита камера на ръководителя на "Кеймбридж Аналитика" Алекзандър Никс, относно разпространяваната от компанията му информация. 
 "Таймс ъф Израел" обръща внимание на факта, че компанията е използвала услугите на бивши шпиони от Великобритания и Израел в добиването на информация, която да бъде използвана по време на политическите кампании.
Продължават и акцентите върху отравянето на бившия руски разузнавач Сергей Скрипал. Според "Гардиън" разследващите са насочили вниманието си към колата, с която дъщеря му Юлия е била взета от Летище "Хийтроу" в Лондон, където е пристигнала от Москва. Превозното средство е притежание на неин близък приятел, твърди изданието. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна