Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Павел Пенчев: Уранът във водата на Казанка не е опасен

Снимка: БГНЕС

Концентрациите на уран във водата на село Казанка са нищожни и хората няма от какво да се притесняват, заяви в предаването "Хоризонт до обед" проф. Павел Пенчев, председател на Българската асоциация по подземните води. "В случая с тези концентрации уранът в питейните води се третира като токсичен, а не като радиоактивен компонент", смята експертът.

"Населението има основание да се притеснява, когато има уран във водата. Oали точно е от полигона в Змейово, не мога да кажа. Знам ги водоизточниците на Казанка. Тези концентрации, които виждам публикувани в публичното пространство, не са много по-високи от допустимите дози. Т.е. малко по-високи от допустимите за уран в подземните води", коментира професор Пенчев.

Повишените концентрации на уран на много места са природен феномен, обусловен от геологията и състава на скалите, уточни специалистът. На други места повишените концентрации се свързан с техногенни фактори като добив на уран в миналото. Ако установеният уран се различава от естествените концентрации в подземните води, тогава може да се говори за намеса на човешки фактор, поясни още проф. Пенчев.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени