Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Раздават европейските оскари за природни обекти "Натура 2000" през май

Атанасовско езеро край Бургас като уникална екосистема е сред финалистите в престижния конкурс
Снимка: БГНЕС

Европейските оскари в областта на природозащитата ще бъдат раздадени на 17 май. Дотогава всички европейски граждани имат възможност да изберат своя фаворит сред 25-те финалисти за наградите "Натура 2000". Атанасовско езеро също се включва с номинацията „Солта на живота: една приказка за езеро, сол, птици и хора“. Кандидатурата е издигната от Фондация "Биоразнообразие".

"Нещата в момента са много динамични, за съжаление вече губим първото място, защото конкуренцията е много оспорвана. Тези 25 европейски проекта се опитват да мотивират и провокират всички свои фенове да гласуват за тях", разказа в предаването "Хоризонт до обед" Радостина Ценова от Фондация "Биоразнообразие" и призова българските природозащитници и любители на природата също да гласуватнезависимо в коя част на света живеят.

"Разчитаме на социалните и традиционните медии, на приказките от уста на уста, защото е важно и много престижно. Тази награда няма финансово измерение, тя наистина е само въпрос на престиж, но е важно да се гордеем с такива места, които имаме", смята Ценова.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна