Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Позитивен старт на търговията на Уолстрийт след вчерашния кошмарен ден за акциите на Facebook

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Основните фондови индекси, търгувани на Уолстрийт регистрират известен отскок в началото на днешната сесия, парирайки част от техния солиден спад в понеделник, който беше провокиран от агресивните разпродажби на акциите на Facebook.

Индексът на сините чипове DJIA нараства с малко под 150 пункта, или с 0,6%, но след като вчера се раздели с 335 пункта, понижавайки се с 1,4%. Широкият индекс S&P500 се повишава с 0,31%, а технологичният индекс Nasdaq Composite - с 0,37%, парирайки малка част от техните солидни загуби в началото на седмицата съответно с 1,4% и с 1,8%.

Основна подкрепа за днешната позитивна търговия на Уолстрийт оказват най-вече акциите на енергийните компании с оглед на ръста на цените на петрола с над 2% към най-високи нива за месеца, като енергийният индекс на S&P нараства с близо процент. Добър растеж от 1,18% бележат и акциите на Boeing, докато тези на 3M Co. се повишават с 0,84%, като това допринася за днешното известно засилване на индекса DJIA.

Технологичният сектор и и по-специално компаниите, известни като социални интернет медии, обаче остават под натиск от продажби на фона на разразилият се в последно време скандал с Facebook относно неправомерното използване на личните данни на над 50 милиона негови потребители.

Главният изпълнителен директор на компанията Марк Зукърбърг е изправен пред призиви както от американските, така и от европейските депутати, да бъде изслушан по въпроса за сигурността на личните данни с които разполага Facebooк.

Междувременно сенаторът-демократ Даян Файнщайн призова председателя на юридическата комисия на Сената - Чък Грасли да бъде проведено изслушване относно компанията "Кеймбридж Аналитика", за която се подозира, че е използвала неправомерно данни от сметките на милиони потребители на Facebook, за да влияе на изборни резултати както в САЩ (президентските избори през есента на 2016-а), така и във Великобритания (на референдума за Брекзит през юни 2016-а). Други законодатели призоваха Чък Грасли да проведе изслушване и с главните изпълнителни директори на Facebook, Google и Twitter.

Скандалът с Facebook продължава да се отразява негативно на акциите на водещата социална мрежа, като днес те се понижават с нови около 5% след вчерашният им срив с 6,8% (най-солиден дневен спад от четири години насам). Понижение с 0,6% отчитат и акциите на компанията-майка на Google - Alphabet Inc. след техен спад в понеделник с 3,0%, докато акциите на Tritter се сриват по време на днешната търговия с цели 7,72%.

Солидна обезценка с близо 10% има и при акциите на Oracle Corp., след като бизнес софтуерният гигант представи по-слаби от очакваното финансови резултати за последното тримесечие.

Търговията на Уолстрийт продължава да бъде доста нервна, тъй като инвеститорите са в очакване на приключващото утре вечерта двудневно заседание на Федералния резерв. Очакванията се, че Фед ще обяви в сряда първото за тази година повишаване на федералната фондов лихва, но по-внимателно ще се следят коментарите на новия председател на централната банка Джером Пауъл относно това, дали може да се очаква по-агресивна политика на затягане на лихвите през 2018-а година (четирикратно, а не трикратно вдигане на лихвите ставки).

Внимателно ще се следят и новите прогнози на членовете на Фед относно икономическия растеж, инфлацията и нивото на безработица в САЩ в средносрочен план, както и очакванията на отделните централни банкери за нивата на федерална фондова лихва.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна