Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев към българските евреи: Вие сте най-добрите посланици на България в Израел

Румен Радев на срещата с българските евреи в Йерусалим.
Снимка: Прессекретариат на държавния глава

В края на първия ден от своето посещение в Йерусалим президентът Румен Радев се срещна с представители на организациите на българските евреи в Израел.

„Вашият принос да имаме днес едни от най-добрите отношения в нашата история е огромен. Вие сте най-добрите посланици на България в Израел. Вие винаги сте били и оставате наши приятели“, заяви пред тях държавния глава.

Общността на българските евреи в Израел е естествен мост за развитие на двустранния обмен в областта на образованието и културата, заяви още Радев и отново подчерта, че за България Израел е приятел и стратегически партньор. Президентът изрази признателността си за ентусиазма, с който българските евреи пазят традициите и духа на двустранните отношения със създадените клубове, организации и сдружения.

„С президента Ривлин споделяме обща позиция, че връзките между България и Израел трябва да бъдат много по-активни и ползотворни във всички области, не само по отношение на икономиката и инвестициите“, посочи още държавният глава.

Радев бе категоричен, че безпрецедентният акт на спасяването на българските е повод за гордост за всеки българин. По думите му това не се дължи на случайност, а на изградените вековни връзки между българи и евреи. „Нашата еврейска общност в България винаги е била интегрирана пълноценно и е била неразделна част от българското общество. Винаги българските евреи са били рамо до рамо със своите български съграждани в борбите на българския народ, както и в челните редици на науката, образованието и изкуството в България“, подчерта Румен Радев.

„Хората по света не знаеха, че 48 хиляди души са били спасени в България не по случайност и тези хора гледат назад с любов“, заяви адвокат Моше Алони. Той е един от вносителите на предложението Българската православна църква да получи Нобеловата награда за мир, защото е единствената религиозна формация в света, защитила евреите си по време на Втората световна война.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна