Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът отложи с 10 дни разглеждането на законопроектите за изменения и допълнения в НК

Снимка: Ивайло Михайлов

Мнозинството в парламента отложи с десет дни разглеждането на предвидените в седмичната програма седем законопроекта за изменения и допълнения в Наказателния кодекс и ги върна за обществено обсъждане. Поводът е оспорваният законопроект на Министерския съвет, който предвижда преследване на корупцията и в частния сектор и криминализиране на търговията с влияние. 

С резерви срещу антикорупционните мерки, предложени в изпълнение на препоръките на механизма за сътрудничество и оценка, са работодателските и бизнес организации.

Председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов от ГЕРБ обясни:

"Очевидно е, че се налага продължаване на общественото обсъждане, преди да пристъпим към гласуване в пленарна зала. Поемам ангажимента и отсега обявявам, че за следващата сряда заседанието на комисията по правни въпроси ще бъде във формат "обществено обсъждане на законопроектите по Наказателен кодекс".

От левицата настояха да не се отлагат всички внесени законопроекти за изменение на Наказателния кодекс с мотива, че сред тях са и техните предложения за наказателно преследване на насилието над жени. Предложението им обаче не беше прието.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени