Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Калин Терзийски, Весела Ляхова и Димана Трънкова в среща с публиката

Весела Ляхова е един от авторите, които ще се срещнат със своята публика
"Авторите и срещата им с публиката – в България и Европа“ е темата на дискусия, организирана от Националния център за книгата. Тя ще се проведе от 16 ч. на 24 март в Литературен клуб „Перото“ и ще бъде с участието на писателите Калин Терзийски, Весела Ляхова и Димана Трънкова.

"Това е една логична тема, тъй като в годината, посветена на съвременната българска литература, в контекста на европейската модерност, не може да поставим във фокус само програмите, преводачите, издателите и механизмите за превод. Много важно е да не пропускаме и авторите. Те са избрани заради това, че техни книги са били подкрепяни от Националния център за книгата през изминалите две години. "Лудост" на Калин Терзийски бе издадена в Швейцария на немски. "Бежанци" на Весела Ляхова – една  феноменална книга, която запълва много сериозен пропуск в нашата история, беше издадена на македонски", разказа ни директорът на Националния център за книгата Михаела Петрова.

"Димана Трънкова пък е един от най-младите автори, тя е археолог, журналист и е много интересна и дейна млада жена, а книгите ѝ имат криминален сюжет, свързан с археологията. Тя е един от първите автори, получил предложение да бъде преведен на френски от Мари Врина-Николов, което е голяма чест – още преди романът ѝ "Усмивката на кучето" да бъде издаден на български, преди премиерата – само от ръкопис, което е прецедент", допълни Михаела Петрова.

Още за предстоящата среща - чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна