Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Институтът Ifo потвърди прогнозите си за растеж на германската икономика с 2,6% през тази и с 2,1% през 2019 година

Митническите тарифи на САЩ и поскъпването на еврото обаче вредят на бизнес доверието

В сряда институтът Ifo потвърди своите прогнози за растеж на икономиката на Германия с 2,6% през тази година и с 2,1% през 2019-а година, но в същото време предупреди, че дебатът относно въвеждането на митнически тарифи в трансатлантическата търговия може да навреди на бизнес доверието, съобщава Ройтерс.

Придържайки се към прогнозите за растежа на водещата евроепйска икономики, направени през декември 2017-а година, институтът Ifo отбеляза: "Големите съкращения на подоходните данъци в САЩ и здравото икономическо развитие в еврозоната допринасят за увеличаване на търсенето на германски стоки и услуги".

Според него обаче дебатът за въвеждане или за повишаване на митата в трансатлантическата търговия, заедно с поскъпването на еврото, потискат позитивната бизнес настройка сред компаниите.

Коалиционното правителство между консервативния блок на германския канцлер Ангела Меркел и социалдемократите ще има временно стимулиращо въздействие, тъй като новото управление се съгласи да увеличи държавните разходи, особено през следващата година, допълни водещият икономически институт.

Базираният в Мюнхен институт обаче предполага, че плановете на германското правителството за данъчна реформа са разочароващи и все още е необходим по-ясен отговор на значителното съкращаване на корпоративните данъци в САЩ, както и на данъчните реформи във Франция и Великобритания.

Предупреждението на института Ifo за отслабване на бизнес доверието е факт само ден, след като последното проучване на центъра за европейски икономически изследвания Zew показа, че очакванията на немските анализатори и инвеститори относно състоянието на икономиката на Германия през следващите месеци се влошиха изненадващо здраво през март с оглед на страховете от глобален търговски конфликт.

Междувременно Ройтерс цитира и нов доклад на икономическите съветници на германското правителство в който те завишиха леко прогнозите за растежа на Германия, въпреки че и те отправиха силно предупреждение, че евентуална спирала от протекционистки мерки би могла да навреди на силния възход на водещата европейска икономика.

Известните като "Петте мъдри мъже" икономисти, които съветват германското правителство за провежданата от него икономическата политика, заявиха, че очакват брутният вътрешен продукт (БВП) да нарасне с 2,3% през тази година, което е с 0,1 процентни пункта по-високо от последната им прогноза, направена през ноември 2017-а година.

За 2019-а година те обаче предвиждат забавяне на икономическия растеж до 1,8 на сто и прогнозират, че до края на следващата година държавният дълг на Германия ще се свие под европейския лимит от 60% от БВП.

Според тях БВП на Германия ще се разшири с 0,6% през първото тримесечие и с 0,5% през второто тримесечие на настоящата година.

"Търговията ще играе малко по-голяма роля като двигател на растежа, отколкото се очакваше в миналото в резултат на процъфтяващата световна икономика", посочват съветниците на немското правителство, като в същото време добавят, че разхлабената парична политика на Европейската централна банка и плановете на правителството за увеличаване на държавните разходи ще осигурят допълнителни икономически стимули. Според тях изглежда закъсняло решението на ЕЦБ да стартира процес на оттегляне от досегашната агресивна стимулираща парична и лихвена политика.

Те обаче предупреждават, че германската икономика е изправена пред по-големи рискове, включително и в резултат на изборите в Италия, несигурността по отношение на резултатите от преговорите за наближаващото излизане на Великобритания от Европейския съюз и планираните тарифи за внос от страна на САЩ.

"Възможната спирала от протекционистки мерки би имала ясно отрицателно въздействие върху световната и върху икономиката на Германия", посочват петте водещи икономисти.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени