Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Дарина Григорова: Русия е без стратегическо присъствие на Балканите

Западът се лумпенизира и става непредсказуем, Изтокът е по-предсказуем и Русия се ориентира на изток

Дарина Григорова
Снимка: БГНЕС

"За съжаление Русия в момента ще се грижи за постсъветското пространство и няма стратегия на Балканите. На Балканите Русия е без стратегическо присъствие. Балканите са на второ място след постсъветското пространство, но това „отписване“ ще излезе скъпо на Русия, защото Балканите са важна стратегическа зона". Това заяви в интервю за предаването "12+3" доц. Дарина Григорова, преподавател в Софийския университет, специалист по история:

"На Балканите и в Европа, но на Балканите специално, освен американски фактор и странен, и непонятен руски такъв, имаме арабски (не само турски, а зад арабите кой стои вече е въпрос), имаме албански, имаме и китайски - пътят на коприната е пътят на Китай. Западните Балкани - това е остатъкът от бивша Югославия, плюс Албания. Това се са тези земи, които трябва да се доусвоят. Русия имаше такива заявления за Черна гора и нищо проруско не се случи. Тя разчиташе на Черна гора заради Средиземноморието. И после се ориентира към Сирия."

Сирия е част от стъпването на Русия на източното Средиземноморие, плюс възстановяването на статута й на велика сила. Крим беше една брънка от това израстване отново, а това е скъпо удоволствие, коментира още доц. Григорова.

След президентските избори в Русия и в новия мандат на Владимир Путин външната политика ще доминира над вътрешната - Русия винаги компенсира с външната политика, подчерта Дарина Григорова, според която бавно ще се възстановява вътрешния баланс в посока възпиране на рязкото падане на жизнения стандарт, което се наблюдава през последните години.

В Русия личностния фактор винаги е бил много важен, изтъкна Григорова в отговор на въпрос за наследника на Путин:

"В Русия личностният фактор винаги е бил много важен. Дали това е империя, дали генерален секретар или президент, личността е много важна. Това е част и от сакрализацията на държавата и обратно - десакрализацията. Така че личността, мисля че ще е ключова.
В самото начало, когато Путин беше изпълняващ длъжността, той беше много безличен. Той израсна. Беше безличен. Може би скандално звучи, но мои приятели го наричаха "черевичок" - червейче, симпатично, но безлично, но той израсна. Така че в Русия това е възможност: когато имаш власт, усетиш отговорността и консервативната сила, която те държи, а не либералната пяна на интелигенцията (която трябва да е либерална - все пак трябва да има някакво друго звучене, полифония трябва да има) - ти можеш да се промениш. Но няма смисъл да гадаем. Изборът на приемник или ще затвърди направеното от Путин, или ще го направи на пух и прах. Това е интересното".

Според Дарина Григорова, западната приказка е в криза:
"Ако погледнете идеологическия провал на Запада, този пещерен евроатлантизъм, който се изроди в странна русофобия и удари на камък с джендър-утопията, това също показва кризисно състояние въобще на илюзията, на западната приказка. Няма я вече. За руснаците - те се събудиха, когато ги удариха по държавата. За тях това е сакрално. Българите се събудиха, когато им посегнаха на децата с джендъра. Така че това нещо Запад, което се нарича колективно, е много объркано, лумпенизирано и непредсказуемо, бих казала. Предсказуем е вече Изтокът и Русия се ориентира натам."

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени