Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Понижение на британската безработица през януари до 42-годишно дъно и ръст на осреднената заплата към двегодишен връх

През трите месеца до края на януари британската безработица се понижи обратно към 42-годишно дъно от 4,3%, докато заплащането на труда нарасна до две и половина годишен връх, показват данни на официалната британска статистика ONS, които увеличават шансовете за повишаване на основната лихва на Английската централна банка на заседанието ѝ през месец май.

Нивото на безработица (според оценката на ILO – Международната организация на труда) за периода ноември 2017-а – януари 2018-а година се понижи до 4,3%, докато очакванията на финансовите пазари бяха за стабилизация на нивото от 4,4%, отчетно през последното тримесечие на предходната година. По този начин британската безработица се върна към нейното най-ниско ниво от 1975 година насам, което беше достигано за пръв път през периода между август и октомври 2017-а година.

В рамките на трите месеца до края на януари броят на британците без работа се увеличи с 24 000 до 1,45 милиона.

В същото време общият брой на заетите британци нарасна с цели 168 000 до 32,25 милиона, което доведе до рекорден исторически връх от 75,3% на нивото на заетост (най-високо ниво от 1971-а година насам).

Молбите за социални помощи при безработица във Великобритания пък се повишиха през февруари с 9200 след тяхно понижение с 1600 през януари (възходящ ревизия от предходна оценка за спад със 7200).

Осреднените седмични доходи, включвайки бонусите, нараснаха през трите месеца до края на януари с 2,8% на годишна база след повишение с 2,7% през последното тримесечие на 2017-а година и очаквания за доста по-скромен растеж от 2,6 на сто. Това представлява най-солидно нарастване на британските осреднени седмични доходи от третото тримесечие на 2015-а година насам. Отчитайки инфлацията, която според ONS нарасна през януари с 3,0%, реалните заплати (инфлационно-коригирани) във Великобритания де факто останаха непромени спрямо година по-рано. Това представлява първият случай от март 2017-а година насам в който реалните доходи не регистрират понижение.

Растежът на средните седмични доходи, изключвайки бонусите, се подобри до 2,6% от 2,5% през трите месеца до края на месец декември, като в същото време реалните доходи на инфлационно-коригирана база се свиха с 0,2%, отбелязвайки най-слаб спад от февруари 2017-а година насам.

Трябва да се има предвид, че очакваното нарастване на заплащането на труда беше една от основните причини, поради която Английската централна банка заяви след февруарското си заседание, че вероятно ще се наложи по-бързо и по-голямо увеличаване на лихвените ставки, отколкото се предполагаше преди това.

Днешните данни на ONS изглеждат в подкрепа на инвеститорските очаквания за вдигане на британската лихва с четвърт процентни пункта на заседанието на АЦБ през месец май. В същото време шансовете за подобен ход от страна на Централната банка на стартиралото днес двудневно заседание продължават да изглеждат много малки.

Британската лира реагира позитивно на днешните по-силни от очакваното данни, нараствайки с 0,45% към 1,4075 щатски долара, докато еврото се понижава с 0,15% към ново 7-седмично дъно около 0,8723 паунда (най-ниско ниво за единната валута от началото на февруари).

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна