Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиера на "Зимата на нашето недоволство"

Бина Харалампиева: Цената да бъдеш успешен става твърде висока

Асен Блатечки е в ролята на герой на Стайнбек

Бина Харалампиева
Снимка: БГНЕС

В Малък градски театър "Зад канала" Бина Харалампиева поставя "Зимата на нашето недоволство" по романа на Джон Стайнбек. От 20 години искам да направя този роман, разказа тя в предаването "12+3", като нарече историята великолепна, съвременна и динамична:

"Спомням си, че навремето всичко, което започва да се случва при нас, едно от нещата, които съм считала за основен проблем на българската интелигенция, съвпада с онова, което Стайнбек говори за американската във времето от 60-те, когато е писал този роман. Става въпрос за това, че не всеки от хората, които са около мен, хората, които познавам, обичам и уважавам в България – са готови да платят цената, за да станеш успешен, богат и да бъдеш този, когото обществото сочи с пръст и му се възхищава. Цената започна да става много висока. И сега в България, и през времето, което мина, се случва точно това. Много от качествените хора не пожелаха да платят изключително високата цена от гледна точка на морал, на нравственост, на разбирания – в името на едно материално благо.

Има начини, по които би могъл да бъдеш успешен, без да платиш тази отвратително висока цена", убедена е Бина Харалампиева. Главният герой живее нормален, по думите ѝ, в някакъв смисъл безинтересен, от гледна точка на обществото може би не така атрактивен живот:

"Живот, в който той се чувства съвсем добре, но всички хора около него започват да му говорят, че този обикновен начин на съществуване не им е достатъчен – и жена му, и децата му, и приятелите му, и всички наоколо. И практически точно заради това е написана пиесата".

Гледната точка е на един човек, който тръгва по път, по който не иска да тръгне, и някъде по пътя разбира колко трудно ще му е да стигне до края, допълни режисьорът. В ролята на Итън е Асен Блатечки. Партнират му Илка Зафирова, Светлана Янчева и Христо Мутафчиев.

"За мен има значение доколко спектакълът търси и дава отговори за нашата действителност, за нашия живот и онова, което се случва с нас самите", сподели още Бина Харалампиева.

Още за сценичната версия на "Зимата на нашето недоволство" слушайте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна