Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Маргаритки" показват довечера в Чешкия център в рамките на София филм фест

Йохана Шварцова (л.) и Дагмар Остранска
Снимка: Ани Петрова

"София филм фест" показва специална селекция на чехословашки филми, посветени на събитията от 1968 година. Дагмар Остранска – директор на Чешкия център, обяснява:

"Центърът е традиционен партньор на "София филм фест". Много се радвам, че на фестивала имаме възможност да припомним събитията от 1968 година, защото филмите, които ние представяме, това са филми, които са създадени през 60-те години. През тази година ние отбелязваме 50 години от окупацията на Чехословакия от Съветската армия.

Тази вечер в Чешкия център от 18.30 часа ще бъде показан филмът "Маргаритки". Той е ключов за т. нар."нова вълна". Защо бива забранен и какво го прави значим, разказва Йохана Шварцова – куратор от Чешкия национален филмов архив:

"Тези две по-разпуснати тийнейджърки, които в този филм са главните действащи лица, това е един вид алегория към външния свят. Те се бунтуват в рамките на нормативните, които са тенденции по това време в обществото. Във филма е показано, че те са всъщност тийнейджърки и се бунтуват срещу по-възрастните. Всъщност филмът е бил одобрен да бъде създаден въз основа на това, че този момент е скрит, че това е един вид съприкосновение на различните поколения. Оспорването на структурите на властта не е било разпознаваемо от самия сценарий,  всъщност те забелязват това, след като е обработен филмът, направен. Този филм се изключителен, че е много експериментален в самата си картина, много провокативен, не проследява по линеарен начин на разказването".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени