Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нашенци се сдобиват с евтини соларни панели втора ръка от Германия

Снимка: БГНЕС

Има ли опасност, след като внесохме старите коли на германците, сега да се вземем и техните ненужни вече слънчеви батерии? 

В момента в Германия върви програма за подмяна на старите фотоволтаици с нови. Непотребните им соларни панели, някои с оставащ още 5-6 години живот, трябва да се изхвърлят при подходящи услови. Това е скъпо, тъй като се водят опасен отпадък. С продажбата на българи обаче се оказва, че печелят и двете страни. Едните си спестяват разходите покрай изхвърлянето на панелите, а ние се сдобиваме с евтини фотоволтаици до 30 киловата, чиято енергия все още се изкупува по преференциални по-високи цени. 

Точно това предполагат, че се случва от енергодружеството EVN, което обслужва Югоизточна България. В последните месеци вместо по две, както обикновено, при тях постъпват по 20 заявки за присъединяване на фотоволтаици втора ръка. 

Според един от ръководителите на EVN - Гочо Чемширов, от декември насам се наблюдава засилено желание от инвеститори за изграждане на фотоволтаични централи до 30 киловата, които имат право на преференциални цени. Демонтираните германски фотоволтаици с намален коефициент на полезно действие се продават на много ниски цени - така инвестицията излиза на много ниска стойност, коментира Чемширов.

"Логиката на тези фотоволтаици е точно такава - фотоволтаикът да бъде изграден до мястото на консумацията. заради това изискването за тях е да бъдат в имот, където има потребител. Тогава ние можем да присъединим фотоволтаика", обясни Гочо Чемширов.

Още по темата чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна