Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меркел критикува остро митата на Тръмп за вноса на стомана и на алуминий, определяйки ги като противозаконни

Ангела Меркел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският канцлер Ангела Меркел разкритикува остро плановете на американския президент Доналд Тръмп за въвеждане на високи митнически тарифи за вноса на стомана и на алуминий и предупреди Вашингтон, че Европейският съюз е готов да предприеме мерки за противодействие, ако това е необходимо, съобщава Ройтерс.

"Смятаме, че тези тарифи са противозаконни", заяви Меркел пред депутатите в Долната камара на Бундестага, като добави, че Германия е убедена, че в крайна сметка изолационизмът ще навреди на всички.

Ангела Меркел също така отбеляза, че Германия и Европейският съюз ще продължат преговорите със САЩ относно ключовите въпроси, свързани с двустранната търговия.

Междувременно официален представител на новото германско правителство беше цитиран да казва, че всичките възможни опции за реакция на планираните от САЩ тарифи за вноса на алуминий и на стомана ще бъдат обсъдени на предстоящата тази седмица среща на високо равнище на лидерите на ЕС.

Той също така изрази увереност, че ЕС ще възприеме съгласувана позиция по въпроса и подчерта, че Съюзът има готовност да разговаря с властите в САЩ за намаляване на влизащите в петък нови мита и по други въпроси, свързани с търговските ограничения.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна