Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев почете паметта на евреите, загинали при потъването на кораба "Салвадор"

Румен Радев
Снимка: БГНЕС

В Йерусалим президентът Румен Радев почете паметта на евреите, загинали при потъването на кораба "Салвадор", като положи венец пред паметната плоча на загиналите.

В началото на 40-те години на миналия век 4000 евреи, които нямат българско гражданство, трябва да напуснат страната. Преди 78 години над 350 евреи тръгват към Обетованата земя от Варна с българския кораб "Салвадор", припомни президентът Румен Радев:

"Д-р Леон Конфино не спира своите опити да помогне на всички евреи, които са били в България и са нямали българско поданство. Наемал е кораби дори в крайно лошо състояние. С един от тези кораби - "Салвадор", над 350 е точният брой, най-известният до днес, 350 евреи потеглят от Варна по пътя към своето отечество. Не успяват всички от тях да стигнат. Спасени са само 119 след корабокрушение в Мраморно море. Ние днес дълбоко скърбим за всички, които не успяха да стигнат до своето отечество". 

Една от оцелелите е 18-годишната по онова време Режина Канети, която си спомня:

"Даже да знаеш да плуваш, не можеше да плуваш, защото беше такава буря - вълните те хвърляха и те вземаха назад. Такова беше морето. Никой не ни спаси. Бог ни спаси само".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна