Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петролът поскъпва с над 2% след изненадващ спад на складовите запаси на суров петрол в САЩ

Петролните фючърси поскъпват с над 2%, търгувайки се в най-високи нива от близо седем седмици насам, след като Енергийната информационната агенция на САЩ (EIA) отчете изненадващ спад на американските складови запаси на важната енергийна суровина.

Според EIA, за седмицата до 16-и март търговските запаси на суров петрол в САЩ (изключвайки тези от Стратегическия петролен резерв) се понижават с 2,6 млн. барела до 428,3 млн. барела, докато очакванията на инвеститори и анализатори бяха за тяхно повишение с около 2,5 млн. барела. Понижение с 1,7 млн. барела отчитат и запасите на бензин, докато тези на дестилатите (като дизела и горивото за отопление) намаляват с с 2,0 млн. барела.

Новината за намаляващите складови запаси задълбочават възходящото движение на петролните фючърси, след като късно снощи и Американският петролен институт (API) отчете намаляване на седмичните запаси с 2,7 млн. барела.

Фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през май поскъпват с 2,28% обратно над психологическата бариера от 65 долара за барел, докато аналогичните фючърси на петрола сорт брент нарастват с 2,74% над бариерата от 69 долара за барел, достигайки 69,29 долара, като и двата типа петролни фючърси вече се търгуват в близо 7-седмични върхове.

Подкрепа за силното поскъпване на петрола през последните дни на търговия продължава да оказват и инвеститорските опасения около геополитическото напрежение в Близкия изток и по-специално по оста САЩ/Саудитска Арабия - Иран.

В понеделник Саудитска Арабия определи ядрената сделка между Иран и световните сили, постигната през 2015-а година, като "дефектно споразумение". Трябва да се има предвид, че в края на предходната работна седмица той дори заплаши, че Саудитска Арабия може да започне да разработва свое собствено ядрено оръжие, ако и Иран продължава със своите разработки. Всички тези изказвания бяха факт в навечерието на визитата на саудитския принц Мохамед бин Салман в САЩ и преди неговата среща с американския президент Доналд Тръмп. Трябва да се има предвид, че и двамата лидери са изключително критични по отношение на Иран.

От своя страна Тръмп заплаши неотдавна да изтегли Съединените щати от ядреното споразумение между Техеран и шестте световни сили. Това беше изтълкувано като знак за евентуалното налагане на нови санкции, които биха могли да навредят на петролната индустрия на Иран.

Анализатори отбелязват, че избирането на Майк Помпело за нов държавен секретар на САЩ също представлява риск за петролните пазари с оглед на неговата доста ожесточена опозиция на иранската ядрена сделка, когато той беше член на американския Конгрес.

Според енергийната консултантска фирма FGE, цитирана от Ройтерс, евентуални нови санкции на САЩ спрямо Иран могат да доведат до намаляване на техеранския петролен износ с между 250 и 500 хил. барела до края на годината спрямо среден износ в размер на 2,0 до 2,2 млн. барела на ден от началото на 2016-а година насам (когато бяха вдигнати западните санкции).


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени