Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев: Българите спасиха своите евреи, но всъщност защитиха своето и достойнството на Европа

Румен Радев
Снимка: ЕПА/БГНЕС

През 1943 година българите спасиха своите евреи, но всъщност защитиха своето и достойнството на Европа. Това заяви президентът Румен Радев на шестия глобален форум за борба с антисемитизма в Йерусалим.  

Международната среща събра политически лидери, общественици, духовници и дипломати от цял свят. На форума се обсъждат мерки за борба с антисемитизма и етническата омраза.

Изказването на президента беше едно от ключовите по време на срещата:

"България, не просто е спасила своите евреи, България спаси достойнството на своя народ. Достойнството на Европа. Това е един невероятен капитал, с който ние трябва да се гордеем".

Сянката на ксенофобията и омразата продължават да бъдат заплаха и днес:

"Трябва да полагаме усилия, ние като общество и особено във възпитанието на младото поколение, че това не е нашият път и ние сме го доказали, дали сме пример и трябва да го отстояваме."

България и Израел трябва да материализират близките си исторически връзки и добрите си политически отношения в нещо по-прагматично, смята Радев:

"150 милиона долара на година търговско-икономически обмен са си капитал, но те са нищо в сравнение с този духовен капитал, който има между двете държави. Трябва да направим така, че да имаме вече много по-работещи, прагматични решения. Аз очаквам и още по-активна работа от страна на българското правителство, което така да води своята политика, че да имаме много по-активно сътрудничество".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени