Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп бил посъветван да не поздравява Путин

Президентът на САЩ Доналд Тръмп
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Доналд Тръмп е бесен от бързо изтеклата информация, че е бил инструктиран от съветниците си по националната сигурност да не поздравява руския президент Владимир Путин за изборната му победа, предаде БТА.

Източник, запознат с мисленето на президента, съобщил това за телевизия Си Ен Ен.

Вестник „Вашингтон пост“ първи оповести, последван от други медии, че Тръмп поздравил Путин въпреки писмените препоръки на няколко съветника да не го прави. 

В изявление на Белия дом днес се посочва, че изтичането на такава информация е нарушение, което се наказва с уволнение и „вероятно е незаконно“.

Според Си Ен Ен Тръмп е попитал приближените си и външни съветници кой според тях е „изнесъл“ информацията, като отбелязал, че само малка група хора от екипа имат достъп до тези материали и биха могли да знаят какви насоки са му били дадени.

Президентът често звъни на чуждестранни лидери от апартамента си, отбелязва Си Ен Ен, като на тези разговори често присъства и главният му съветник по националната сигурност Хърбърт Макмастър. Той бил там и вчера на разговора с Путин.

Инцидентът, добавил източникът на Си Ен Ен, отново изважда на бял свят отдавнашните съмнения, че в администрацията има хора - особено в екипа по националната сигурност, които активно работят срещу президента.

Шефът на канцеларията на Белия дом Джон Кели също бил ужасно ядосан от изтичането на тази информация и планирал да изясни кой е „подал“ на медиите сигнал за предупреждението на съветниците.

Редица медии отбелязват също, че не е ясно дали изобщо Тръмп е прочел предоставените му от съветниците преди разговора насоки.

Си Ен Ен добавя, че скандалът идва  на фона на слуховете, че столът на Макмастър също се клати. Те се засилиха след оставката миналата седмица на държавния секретар Рекс Тилърсън и се заговори, че Макмастър е следващият. Белият дом обаче отрече.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна