Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Военното министерство подписа с руската РСК „МиГ“ за поддръжка на МиГ-29

Снимка: БГНЕС

Рамковото споразумение за интегрирана логистична поддръжка на самолети МиГ-29 за 4 години на стойност 81 млн. лв, чийто изпълнител е Руската самолетостроителна корпорация „МиГ“, е подписано днес, съобщи българското министерство на отбраната.

Това стана, след като изтекоха всички процедурни срокове за обжалване на обществената поръчка.

Споразумението на стойност 81 милиона лева предвижда доставка на резервни части и на услуги, като подмяната на резервните части ще бъде извършвана от българските инженери в авиобазата в Граф Игнатиево.

По този начин ще бъде осигурена поддръжка и ремонт на 12 бойни и 3 учебно-бойни самолета МиГ-29 за срок от четири години, се посочва в съобщението. Така се възстановява летателната годност на изтребителите и се гарантира тяхната експлоатация, включително и изпълнението на задачите по охрана на въздушното пространство.

„Това споразумение не води до отмяна или забавяне на процедурата за придобиване на нов тип многоцелеви боен самолет, подготовката на която е в напреднала фаза и се очаква до края на април да бъде внесена в Народното събрание“, посочва в съобщението си министерството на отбраната..


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени