Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Джонсън сравни важността на Световното по футбол за Путин с Олимпиадата 1936 за Хитлер

Снимка: БГНЕС

Британският външен министър Борис Джонсън се съгласи днес със становището, че руският президент Владимир Путин използва Световното първенство по футбол в Русия по същия начин, по който Адолф Хитлер използва Олимпийските игри през 1936 година.

На твърдение от депутата от Лейбъристката партия Йън Остин, че руският президент иска да прикрие бруталния си корумпиран режим чрез Световното първенство футбол, Дипломат номер едно на Великобритания отговори, че е напълно съгласен с тази теза. Джонсън допълни, че ще проведе спешна среща с Русия за сигурността на феновете по време на турнира.

Йън Остин преди това заяви, че той обича футбол и обича да гледа националния отбор на Англия, но е изпълнен с тревога как Путин ще използва събитието. „Идеята Путин да връчи световната купа на капитана на отбора победител, идеята Путин да използва това като пиар извинение, за да замаже действията на бруталния му и корумпиран режим, за които той е отговорен, ще изпълва с ужас“, посочи Остин.

Когато обаче Остин предложи английският отбор да се оттегли от турнира, Борис Джонсън изрази несъгласие. Външният министър смята, че е погрешно феновете и футболистите да бъдат наказвани по този начин.

В Москва говорителят на Министерството на външните работи Мария Захарова реагира незабавно с изявление, че сравненията между Русия и хитлерова Германия са неприемливи, предаде Ройтерс.

Каквито и да било такива сравнения не са достойни за глава на дипломатическо ведомство на европейска държава, пише Захарова във фейсбук. Тя заявява, че Борис Джонсън е отровен от омраза, злоба, непрофесионализъм и наглост.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени